Newsflash
OPINII

Stomatologie reconstructivă

Stomatologie reconstructivă

În perioada 12-14 octombrie 2023 se desfășoară la Cluj-Napoca a 14-a ediţie a Congresului de Stomatologie Transilvania, eveniment știinţific de referinţă pentru medicii stomatologi.

Contrar aparenţelor, stomatologia este un domeniu medical complex. Dezvoltarea tehnologiilor de lucru și metodele noi de tratament au lărgit substanţial gama de proceduri medicale aplicabile în practica medicală stomatologică. Astfel că s-a diversificat și specializarea medicilor stomatologi. Avem în prezent nouă specialităţi și nouă rezidenţiate în Medicina dentară. Stomatologia are trei domenii de aplicaţii clinice: stomatologia preventivă, stomatologia conservativă și stomatologia reconstructivă. În ceea ce privește prevenţia, aceasta se află într-o poziţie ingrată. În principiu, toată lumea recunoaște rolul și importanţa profilaxiei în stomatologie și efectele ei foarte bune. Dar prevenţia este un tip de activitate medicală care necesită finanţare substanţială pentru a putea fi realizată eficient la nivel naţional. De aceea, a rămas în postura de promisiune electorală în zona politică, fără șanse reale de a fi implementată prin politici de sănătate aplicate. Stomatologia conservativă încearcă să menţină fizic și funcţional structurile dentare și parodontale. Stomatologia reconstructivă, numită în mod curent protetică dentară, este însă cel mai bine dezvoltată.

Ce este protetica dentară

Refacerea dinţilor, a arcadelor dentare și a structurilor adiacente reprezintă solicitarea cea mai frecventă a pacienţilor, iar pentru medicii stomatologi este cea mai rentabilă parte a practicii stomatologice. Conform normelor stabilite de Ministerul Sănătăţii (MS) în 2009, protetica se ocupă de „metodele de restaurare morfofuncţională și estetică a aparatului dento-maxilar cu ajutorul protezelor biocompatibile”. Tipul structurilor restaurate determină delimitarea a două subdomenii: protetica dentară și protetica maxilo-facială, conform aceleiași referinţe. Apoi, prin precizări ale documentului amintit al MS, protetica dentară este divizată didactic și metodologic în alte trei domenii: protetica dentară fixă, protezarea mobilizabilă a edentaţiilor parţiale și protezarea mobilizabilă a edentaţiilor totale.

Congresul de Stomatologie Transilvania a fost organizat din iniţiativa subsemnatului, cu sprijinul Colegiului și al universităţii de profil, și a evoluat ascendent de la prima ediţie până în prezent. În acest an, tema congresului este stomatologia reconstructivă tocmai pentru că reprezintă un domeniu de maxim interes și utilitate pentru medicii stomatologi. Această ramură a Medicinei dentare implică pentru fiecare pacient antrenarea unor echipe de specialiști alcătuite din medicul stomatolog, tehnicianul dentar și asistenta medicală de stomatologie. Complexitatea reconstrucţiilor înseamnă un consum considerabil de timp din partea specialiștilor și costuri materiale semnificative. Practica medicală bogată și autoritatea epistemică a lectorilor invitaţi la acest congres asigură participanţii de calitatea și utilitatea prelegerilor care vor fi făcute. Sunt prezenţi lectori din ţară și lectori invitaţi din alte ţări.

Costuri mari, dar corecte

Medicii stomatologi caută în permanenţă soluţii noi care să vină în cât mai mare măsură în întâmpinarea cerinţelor pacienţilor. Toată lumea dorește înlocuirea dinţilor pierduţi cu dispozitive medicale protetice care să fie estetice, bine tolerate, funcţionale și la preţuri de cost cât mai mici. Industria de profil oferă mereu câte cevanou. Însă aceste tehnologii inovative nu reușesc să îndeplinească și ultimul deziderat amintit, acela ca preţul lucrărilor să fie cât mai accesibil. Informaţiile de actualitate, experienţele dobândite de colegi care au experimentat tehnologii noi, riscurile și dificultăţile inerente sunt teme de prelegeri și comunicări mult așteptate de medicii stomatologi. Congresul din acest an de la Cluj oferă medicilor astfel de prezentări.

Lucrările protetice dentare sunt accesibile populaţiei în mod curent în funcţie de capacitatea de plată a pacientului. Costul lor este mare, raportat la veniturile majorităţii pacienţilor potenţiali, dar sunt corecte, având în vedere costurile materialelor, tehnologiei și consumabilelor. Prin sistemul de asigurări sociale de sănătate pot fi accesate tratamente protetice care se găsesc în pachetul de bază al serviciilor de Medicină dentară livrate de medicii stomatologi în contract cu o casă de asigurări de sănătate.

Nevoile asiguraţilor și ale medicilor

Dar bugetul alocat Medicinei dentare din FNUASS este încă departe de a se apropia de nevoile asiguraţilor. Tratamentele protetice cele mai solicitate sunt refacerea dinţilor prin metode care folosesc implanturile dentare. Aceste proceduri sunt scumpe și nu se regăsesc sub nicio formă în serviciile accesibile prin asigurările sociale de sănătate. Protezele acrilice se găsesc în pachetul de servicii de medicină dentară și acum sunt compensate 100%. Însă puţini pacienţi și doar cei cu posibilităţi materiale reduse apelează la proteze acrilice pentru refacerea arcadelor dentare.

Ofertarea de servicii medicale stomatologice de protetică dentară și accesarea lor implică multiple aspecte de ordin juridic prin cadrul legislativ de reglementare. În programul congresului de stomatologie de la Cluj există o secţiune legislativă în care se oferă răspunsuri la multe întrebări. Dar, și mai important, se oferă participanţilor oportunitatea de dialog, de a pune întrebări și de a primi răspunsuri în timp real. În aceste vremuri grele pentru medicii stomatologi care își practică profesia în cabinetele lor individuale, congresul vine să acopere o nevoie reală. Acesta reprezintă ocazia informării din surse autorizate, foarte necesară în vederea menţinerii unei cote ridicate de încredere pentru exercitarea profesiei de medic stomatolog.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe