Newsflash
Știri

Studiu: de Sărbători, românii cheltuiesc cu 12% mai puțin pe mâncare și cadouri

de L. Budin - dec. 21 2023
Studiu: de Sărbători, românii cheltuiesc cu 12% mai puțin pe mâncare și cadouri

Studiu anual derulat de Reveal Marketing Research își propune să obțină o imagine detaliată a modului în care evoluează planurile românilor pentru sărbătorile de iarnă, de la an la an.

Studiul a observat o scădere a sentimentului de entuziasm în apropierea sărbătorilor de la 17% în 2022, la doar 6% anul acesta. Faptul că anul trecut românii s-au bucurat de primul Crăciun fără restricții reprezintă principala explicație, se arată într-un comunicat. 

Pe de altă parte, gândurile negative nu îi părăsesc pe 22% dintre români nici anul acesta, indiferența (7%) și tristețea sau stresul (7%) fiind cel mai des menționate.

 

Crăciunul acasă

Majoritatea românilor își vor petrece Crăciunul acasă (56%) sau în vizită (39%).

Procentul celor care spun că își vor petrece și în acest an sărbătorile acasă ajunge la 72% în cazul persoanelor peste 55 de ani și la 73% în cazul persoanelor cu venit mic, sub 2.000 de lei.

Studiu mai arată că 39% dintre români intenționează să meargă în vizită la cei dragi (familie, prieteni) cu ocazia sărbătorilor de iarnă - iar într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârsta cuprinsă între 45-55 ani (46%). 

Vizitele în afara localității de reședință sunt preferate în mai mare măsură de tinerii cu vârste între 18-24 ani (18% vs. 13% total eșantion).

 

Un buget mai mic

Conform studiului, bugetul alocat pentru sărbătorile de Crăciun va fi similar (50%) sau mai mic (38%) comparativ cu cel de anul trecut. Doar un procent de 12% menționează un buget mai mare, în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste cuprinse între 44-55 ani (25%).

„Având în vedere creșterile prețurilor produselor și serviciilor din ultimul an, cei 88% dintre românii care declară că pentru sărbătorile de Crăciun vor aloca un buget similar sau mai mic celui din 2022, vor fi nevoiți să facă ajustări ale coșului de cumpărături, întrucât un astfel de buget nu le-ar permite să achiziționeze aceleași produse sau să mențină același nivel de cadouri și cheltuieli ca anul trecut”, a declarat Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research. 

În privința organizării cheltuielilor, 32% din bugetul alocat zilelor de sărbătoare va merge către mâncare și băutură, 28% către cadouri și 11% către decorațiuni și atmosferă festivă.

Românii sunt mai cumpătați în privința gestionării cheltuielilor de sărbători, 11% din bugetul pentru anul acesta fiind alocat unui fond de cheltuieli neașteptate.

Comparativ cu sărbătorile de iarnă din 2022, peste jumătate dintre români (64%) declară că vor reduce cheltuielile pentru decorațiuni și atmosferă festivă, în timp ce 46% intenționează să aloce un buget mai mic cadourilor, iar 38% vor reduce suma cheltuită alimentelor și băuturilor cumpărate.

Suma medie pe care românii declară că o vor cheltui anul acesta pe mâncare și băuturi (546 lei), cadouri (492 lei) și decorațiuni (149 lei) este de 1.188 lei, aceasta fiind în scădere cu 12% comparativ cu 2022 (1.350 lei).

 

Cadouri luate în avans

Schimbul de cadouri este o tradiție semnificativă în celebrarea Crăciunului, iar cei mai mulți dintre români (35%) nu sunt pretențioși, aceștia declarând că nu contează ce cadouri vor primi.

Hainele sunt cele mai dorite cadouri și de Crăciunul acesta (30%), în special de către tinerii între 18-34 ani (37%). Articolele vestimentare sunt urmate de bijuterii, ceasuri (18%) și de produsele de îngrijire personală (18%), categorii preferate în mai mare măsură de către femei. 

Cadourile legate de pasiuni/ hobby-uri specifice sunt preferate de 15%, în mai mare măsură de către bărbați (21% vs. 10% femei) și de către cei cu vârste între 45-55 ani (29%), iar gadgeturile de 14% dintre respondenți.

Românii preferă, în continuare, să cumpere cadourile de Crăciun din magazinele fizice (43%), în detrimentul celor online (26%). Studiul mai arată că 20% dintre respondenți au cumpărat cadourile în avans, pentru a profita de reduceri și a evita aglomerația.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe