Newsflash
Știri

Tratament cu pompă de insulină pentru pacienții cu DZ1, disponibil la Spitalul Militar Central ”Dr. Carol Davila”

de Magdalena Tănăsescu - iul. 7 2023
Tratament cu pompă de insulină pentru pacienții cu DZ1, disponibil la Spitalul Militar Central ”Dr. Carol Davila”

Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 pot beneficia de tratament cu pompă de insulină augmentată cu senzor de glicemie și funcționare semiautonomă, disponibil la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

În momentul de față, tratamentul cu pompă de insulină augmentată cu senzor de glicemie și funcționare semiautonomă este cea mai avansată modalitate de abordare a diabetului de tip 1, reușind apropierea semnificativă a glicemiilor de valorile omului sănătos.

 

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul unității medicale, această tehnologie permite pacientului o viață mult mai “liberă” și mai activă, cu mai mult timp petrecut în intervalul glicemic ideal.

 

Concret, o astfel de pompă primește informațiile de la un senzor de glicemie și, în funcție de tipul de dispozitiv, poate sista automat infuzia cu insulină, poate reduce sau crește rata infuziei, sau chiar administra bolusuri insulinice de corecție, fără a fi nevoie ca pacientul să dea o comandă specifică în acest sens. Totuși, chiar și cele mai avansate modele care utilizeaza această tehnologie încă au nevoie de informații de la utilizator cu privire la cantitățile de carbohidrați de la mese.

 

Pe lângă setarea optimă a ratei bazale și a algoritmului de calcul a dozei de insulină bolus, în funcție de glicemie și de cantitatea de glucide, este nevoie de o reglare foarte fină a modului de acțiune automată a pompei, intervenindu-se pe parametri precum: glicemia țintă, factorul de sensibilitate la insulină (corecția insulinică), raportul hidrați de carbon / o unitate de insulină, durata de acțiune a insulinei. 

 

Spre deosebire de administrarea dozelor de insulină cu ajutorul pen-urilor, administrarea insulinei prin intermediul acestui dispozitiv medical poate mima secreția fiziologică a insulinei, care este ondulantă, în funcție de momentul zilei, nu liniară, așa cum se întâmplă în primul caz.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe