Newsflash
Apariții editoriale

Utilizarea corectă a medicamentelor

de Prof. dr. Ion Fulga - oct. 27 2023
Utilizarea corectă  a medicamentelor

Semnalăm apariţia unei lucrări adresate celor care lucrează în domeniu, cu informaţii utile privind medicamentul și utilizarea sa corectă în practica clinică.

Apărută la Editura Medicală sub pana prof. dr. Oana Andreia Coman, lucrarea intitulată Farmacologie pentru asistenţi medicali și balneo-fiziokinetoterapeuţi este o continuare firească și utilă a celor două ediţii anterioare, prima datând din 2008 și a doua din 2015. Este o lucrare adresată studenţilor și cadrelor medicale medii din specializarea Asistenţă Medicală Generală, Balneo-fiziokinetoterapie și Recuperare medicală, Tehnică dentară, Moașe, și nu numai, precum și cursanţilor colegiilor de profil.

Consultând cuprinsul, am constatat cu plăcere că autoarea a reușit să redacteze practic o nouă carte, revizuită major și completată atât prin introducerea de noi capitole, cât și prin adăugarea de noi medicamente în clasele terapeutice deja cuprinse în ediţia iniţială. Acest lucru ar trebui să fie un demers firesc în evoluţia oricărui tratat de specialitate medicală și, în special, al unuia de Farmacologie. 

Știinţă dinamică, Farmacologia este în continuă dezvoltare, prin cercetarea și autorizarea de noi medicamente, descrierea unor noi indicaţii terapeutice alături de cele vechi pentru anumite medicamente. Uneori, chiar scoaterea unor substanţe medicamentoase din uz, în special prin semnalarea unor reacţii adverse care nu au fost menţionate în Rezumatul Caracteristicilor Produsului, deoarece la momentul autorizării acestea nu au fost decelate în studiile clinice preliminare.

Informaţii actualizate

Citind cartea, pot afirma că ea reprezintă o adevărată monografie de Farmacologie fundamentală, dar și de Farmacologie clinică, cu informaţii actualizate ce acoperă practic toate ariile terapeutice actuale.  În plus, am găsit aici elemente de Farmacologie generală, respectiv de Farmacocinetică, Farmacodinamie sau Farmacotoxicologie, precum și de Farmacoterapie specifică anumitor categorii de bolnavi (copii, vârstnici, femei însărcinate sau care alăptează).

În abordarea fiecărui capitol s-a pus accent în primul rând pe prezentarea informaţiilor utile asistentului medical: modul în care acesta administrează medicamentele, supraveghează pacientul pe parcursul terapiei, semnalează eventuale efecte adverse ale substanţelor prescrise de medic și, atunci când este cazul, intervine în anumite  situaţii de urgenţă.

Lucrarea de faţă este scrisă clar și inteligibil pentru cadrele medicale medii, iar informaţiile sunt sistematizate, concise și ușor de parcurs, având în vedere complexitatea și uneori dificultatea subiectelor abordate. Consider că această carte este binevenită pentru învăţământul de Farmacologie 
din facultăţile și colegiile de profil din ţara noastră și o felicit pe autoare pentru efortul depus în redactarea ei.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe