Newsflash
ACTUALITATE Știri

Carmen Orban: Pacienţii trebuie să aibă acces la medicamente într-un mod nediscriminatoriu şi în timp util

de Magdalena Tănăsescu - nov. 23 2023
Carmen Orban: Pacienţii trebuie să aibă acces la medicamente într-un mod nediscriminatoriu şi în timp util

Consilierul de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, Carmen Orban, susține că politica naţională a medicamentului trebuie să aibă în vedere accesul pacienţilor la aceste produse într-un mod nediscriminatoriu şi în timp util.

Oficialul, citat de Agerpres, a subliniat că încă există cazuri în care pacientul are grija achiziţionării medicaţiei, iar profesioniştii din sistem se mai confruntă cu situaţii în care înlocuiesc schemele de tratament din cauza lipsurilor.

„Am atras atenţia şi cu altă ocazie că încă avem cazuri în care pacientul are grija achiziţionării medicaţiei şi nu primeşte la timp medicaţia, iar profesioniştii din sistem încă se confruntă cu situaţii, punctuale, ce-i drept, în care înlocuiesc schemele de tratament din cauza lipsurilor. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să căutăm soluţii pentru aceste probleme cu care ne confruntăm de ceva vreme. Este adevărat că în ultima vreme sunt din ce în ce mai puţine astfel de cazuri”, a spus Carmen Orban, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Carmen Orban a precizat că pentru asigurarea accesului la medicamente generice este necesară „regândirea politicii medicamentului pe baze durabile şi predictibile, astfel încât riscul dispariţiei de pe piaţă a unor medicamente să se reducă”. 

„Este vital pentru România să susţină o abordare care în final să ducă la punerea pe piaţă şi la aprovizionarea cu medicamente adecvată în toate statele membre, astfel încât accesul la tratamente să se realizeze fără discriminare pentru toţi cetăţenii UE. Cetăţenii noştri au aceleaşi drepturi ca cei europeni şi asta trebuie să se reflecte şi în accesul la tratamente într-un mod care să corespundă tuturor cerinţelor”, a menționat consilierul de stat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe