Newsflash
ACTUALITATE Știri

Un nou tip de tratament pentru combaterea infecțiilor fungice

de Magdalena Tănăsescu - aug. 18 2023
Un nou tip de tratament pentru combaterea infecțiilor fungice

Persoanele care se confruntă cu infecții fungice vor avea în curând access la un nou tratament, grație cercetărilor făcute de specialiștii de la Centrul RIKEN din Japonia, și de cei de la Universitatea din Toronto.

Potrivit studiului publicat în revista științifică Cell Chemical Biology, cheia noului tratament este de a bloca capacitatea acestor ciuperci (fungi) de a produce acizi grași, componenta principală a grăsimilor. 

 

În prezent se constată o rezistență în creștere a ciupercilor la medicamentele antifungice, iar noua abordare a tratamentului va fi deosebit de utilă, deoarece afectează o gamă largă de specii fungice. 

 

Specialiștii de la Centrul RIKEN pentru Cercetare Științifică Durabilă (CSRS) din Japonia, alături de cei de la Universitatea din Toronto au examinat mai întâi depozitul de produse naturale RIKEN (NPDepo), divers din punct de vedere structural, împotriva a patru specii de ciuperci patogene – trei specii de Candida și una de Cryptococcus – care au fost identificate ca agenți patogeni umani critici de către Organizația Mondială a Sănătății.

Selecția a identificat mai mulți compuși care au redus creșterea fungilor cu cel puțin 50% la fiecare dintre cele patru specii. După ce au fost eliminați cei care erau deja cunoscuți, cercetătorii au rămas cu trei noi compuși.

Dintre aceștia, cel mai puțin toxic pentru celulele umane a redus și creșterea lui Aspergillus fumigatus, un mucegai fungic extrem de comun care este mortal pentru persoanele imunodeprimate.

Numele dat acestui compus în RIKEN NPDepo este NPD6433.

Experimentul final a testat cât de bine a funcționat tratamentul cu NPD6433 într-un organism model viu de laborator – viermele Caenorhabditis elegans – care a fost infectat cu o ciupercă patogenă care poate provoca infecții sistemice la om după ce a invadat organismul prin intestin.

Viermele C. elegans a fost ales pentru că are un tract intestinal care funcționează la fel ca al omului. Testele au arătat că tratarea viermilor infectați cu NPD6433 a redus mortalitatea cu aproximativ 50%.

„Ciupercile rezistente la medicamente sunt o problemă în creștere, iar pistele pentru dezvoltarea de noi medicamente oferă speranță împotriva acestor agenți patogeni în evoluție”, a declarat Yoko Yashiroda, autorul principal al studiului RIKEN CSRS.

În prezent, există doar trei clase majore de medicamente antifungice și toate acționează prin distrugerea barierei care înconjoară celulele fungice. Tratamentele actuale sunt de fapt foarte specifice, ceea ce înseamnă că ceea ce ucide o specie de ciupercă ar putea să nu o ucidă pe alta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe