Newsflash
ACTUALITATE Știri

România implementează proiectul european CHESSMEN, privind gestionarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente

de Magdalena Tănăsescu - oct. 23 2023
 România implementează proiectul european CHESSMEN, privind gestionarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente

Proiectul european de acţiune comună ”Coordonarea şi armonizarea sistemelor existente pentru gestionarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente” (CHESSMEN) este implementat și de țara noastră.

Procesul este realizat de Ministerul Sănătăţii şi de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). În acțiune sunt implicate alte 27 de autorităţi de reglementare în domeniul farmaceutic din 21 de state membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European.

„În ultimii ani, la nivel global, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente a devenit o problemă majoră, cu impact negativ în domeniul sănătăţii publice, respectiv a accesului pacienţilor la tratamente. Fie că vorbim de probleme legate de producţie, dificultăţi întâmpinate pe lanţul de distribuţie sau politici de reglementare în domeniul preţurilor la medicamente, impactul asupra populaţiei este acelaşi: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care generează aceste riscuri sunt multiple, fiind necesară identificarea unor soluţii şi strategii complexe”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii, citat de Agerpres

În acest context, în scopul sprijinirii statelor membre în implementarea proceselor şi măsurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de acţiune comună CHESSMEN, care urmăreşte identificarea şi diseminarea unor modele şi iniţiative eficiente în domeniul raportării, monitorizării şi implementării de măsuri specifice, promovând totodată dialogul continuu între autorităţile de reglementare responsabile.

Activităţile cuprinse în cadrul acestei acţiuni comune se concentrează atât pe prevenirea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, cât şi pe crearea de strategii operaţionale menite să minimizeze impactul acestora.

Proiectul, cofinanţat de Comisia Europeană, prin intermediul Programului EU4Health, se derulează pe parcursul a trei ani, fiind coordonat de Agenţia Italiană pentru Medicamente, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate din Italia.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe