Newsflash
ACTUALITATE Știri

Vaccinurile vor fi compensate diferenţiat, în funcţie de categoriile de risc

de Magdalena Tănăsescu - iul. 3 2023
Vaccinurile vor fi compensate diferenţiat, în funcţie de categoriile de risc

Din această toamnă, campania de vaccinare împotriva gripei va debuta cu o premieră: compensarea diferenţiată a vaccinurilor, a anunțat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Oficialii încearcă să introducă din toamnă şi o compensare cel puțin parţială la vaccinul HPV pentru femei, iar în pasul doi, la toate vaccinurile pentru cei cu boli cronice.

Ministrul Sănătății a precizat că persoanele în vârstă sau cele cu boli cronice şi gravidele vor primi gratis vaccinul gripal.

”În premieră, va fi introdusă compensarea pentru alte categorii. Sperăm să fie acoperit măcar parţial vaccinul HPV pentru femei între 18 şi 45 de ani, cum a propus comisia de vaccinologie. Pe listă vor fi introduse ulterior şi alte vaccinuri pentru infecții fatale. De la meningococ, de exemplu, unii ajung la ATI cu septicemie şi meningită”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de site-ul stiri.tvr.ro

Se speră că în acest mod va fi recâştigată şi încrederea populației în procesul de vaccinare, deoarece în ultima perioadă rata de refuz a vaccinării s-a triplat. De asemenea, rata de acoperire cu vaccinuri împotriva unor boli grave a scăzut dramatic în rândul copiilor în ultimii 8 ani, înregistrându-se și o epidemie de rujeolă. 

Potrivit cifrelor oficiale, patru din zece părinți nu i-au adus pe cei mici la cabinetele medicale pentru vaccinare, iar aproape o treime dintre ei au refuzat explicit diferite vaccinuri din schema recomandată. Pe de altă parte, aproape 15 la sută dintre copii au rămas neimunizaţi fiindcă au lipsit vaccinurile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe