Newsflash
OPINII

Vară fierbinte pentru stomatologi

Vară fierbinte pentru stomatologi

Luna aceasta, în lumea stomatologică spiritele s-au încins până la paroxism. Atunci când în cadrul unui corp profesional apar frământări și dispute, percepţia lor publică este dată de modul de externalizare a conflictului.

Recent, două decizii ale Consiliului Naţional (CN) al Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) privind competenţele medicilor stomatologi în funcţie de nivelul de pregătire și formare profesională au aprins spiritele. Medicii stomatologi erau profund nemulţumiţi și, în mod argumentat, au cerut cu fermitate anularea acelor decizii. Da, deciziile respective nu erau în regulă și, fiind în cauză o greșeală din partea CN a CMSR, aceasta a fost remediată prin anularea lor. Ministerul Sănătăţii a intervenit prompt în conflict, cu implicarea personală a ministrului, și a reușit să domolească spiritele. Greșeala a fost reparată fără a apuca să producă efecte și asta este foarte bine. Au fost preconizate și măsuri pentru corectarea unor prevederi contestate, cum este regulamentul electoral.

Odată cu această situaţie, au fost aduse în discuţie și alte nemulţumiri. De fapt, situaţia a avut efectul bulgărelui de zăpadă: nemulţumirile, comentariile, atacurile în mass-media și pe canalele sociale, mesajele pe grupuri, toate aduceau ceva în plus faţă de cele două decizii cu probleme. Au fost reactivate disensiuni mai vechi, și în corpul medicilor stomatologi au fost promovate departajări, clasificări și separări. Cel mai des întâlnite dihotomii sunt: medici stomatologi cadre universitare și medici stomatologi cu practică exclusiv privată, tineri și seniori; medici în centre urbane și medici în rural; medici stomatologi specialiști și medici stomatologi fără titlul de medic specialist; medici stomatologi în relaţii contractuale cu case de asigurări de sănătate și medici fără astfel de contracte; medici activi și implicaţi pe mediile sociale și medici preocupaţi exclusiv de propriul cabinet.

Elementul-cheie, scăpat din vedere

Dar scapă atenţiei cel mai important element: medicii stomatologi sunt în prezent un corp profesional supus unor presiuni enorme pe piaţa de servicii medicale, unde trebuie să facă faţă la pretenţii nenumărate, la cerinţe și impuneri care în bună parte nu sunt justificate, dar sunt legiferate. Gestionarea și controlul exagerat pentru tot ce se bagă în priză la cabinet sau se folosește cu titlul de dispozitiv medical, dublate de amenzile usturătoare, sunt acum o îngrijorare zilnică. Interpretarea defavorabilă pentru medici a unor prevederi legale cu referire la autorizarea construirii de spaţii noi pentru servicii medicale ambulatorii este frustrantă; a reautoriza prin cumpărare un spaţiu care este în prezent cabinet medical funcţional înseamnă, în viziunea unor autorităţi, totuna cu autorizarea unui proiect de construire a unui spaţiu pentru servicii medicale ambulatorii.

Pentru accesul dificil, limitat drastic financiar, al pacienţilor la serviciile medicale de stomatologie prin asigurările sociale de sănătate, tot medicii stomatologi sunt arătaţi cu degetul de pacienţii cu venituri mici și cu probleme stomatologice mari. Cu ocazia comunicărilor în spaţiile virtuale prilejuite de cele două decizii, au intervenit pacienţii cu acuzaţii în acest sens la adresa medicilor. Dar în asemenea momente, lucrurile bune se uită repede și rămân în prim-plan doar greșelile.

Demersuri uitate brusc

Demersurile întreprinse de colegiu pentru creșterea bugetului alocat asiguraţilor pentru servicii medicale de stomatologie au fost brusc uitate, cu toate că bugetul alocat stomatologiei a crescut cu aproape 300% din 31 martie 2022, până la 1 iulie 2023. Nemulţumirile pacienţilor arată clar că este încă mult prea puţin. Acest lucru este explicabil din moment ce ne situăm încă la alocarea unui buget pentru îngrijiri medicale stomatologice de cinci ori mai mic decât media ţărilor europene.

În toată această perioadă am putut remarca ce se întâmplă și în plan politic în astfel de situaţii. Am văzut atacuri publice la persoane și la instituţii, cereri de demisii, erijarea unor indivizi în lideri de opinie, dezinformare și manipulare bazate pe necunoașterea exactă a situaţiei, chiar jigniri și epitete nejustificate folosite de unele posturi publice de televiziune. Divide et impera. În astfel de momente tulburi au ieșit în faţă și oameni politici cu speranţa că vor putea aduna un pic de capital politic. Corpul profesional al medicilor stomatologi și-a pierdut unitatea. Da, anul 2023 este un an electoral la CMSR! Se pare că asta contează foarte mult.

ETICHETEcmsr

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe