Newsflash
ACTUALITATE Știri

„Solidaritatea Sanitară” continuă protestele, fiind nemulțumită de oferta Guvernului

de Magdalena Tănăsescu - ian. 30 2024
„Solidaritatea Sanitară” continuă protestele, fiind nemulțumită de oferta Guvernului

Decizia de continuare a acţiunilor de protest a fost luată de Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, care consideră „insuficientă” oferta actuală a Guvernului.

Potrivit unui comunicat de presă, creşterea medie a veniturilor salariale pe care ar genera-o oferta Guvernului, în varianta raportării ei doar la cheltuiala cu salariile de bază, este de doar 10,5%, cu doar 0,1 puncte procentuale peste inflaţia înregistrată în anul anterior. 

 

În acest mod, creşterea medie a veniturilor salariale la nivelul întregului an 2024 ar fi de doar 13,9%, fiind inferioară creşterii solicitate.

„Oferta Guvernului nu acoperă cea mai importantă parte a specificului activităţii din sistemul sanitar, respectiv nu recompensează contribuţia la asigurarea permanenţei serviciilor medicale.De asemenea, nu se satisface niciuna dintre revendicările privind adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, cum ar fi recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare şi echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală”, se menționează în comunicat.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți, totodată, de faptul că oferta Guvernului nu satisface speranţa angajaţilor din Sănătate privind aplicarea noii legii a salarizării. 

 

„Guvernul nu a onorat angajamentele asumate faţă de noi pe parcursul anului trecut. Continuarea acţiunilor de protest are ca scop şi satisfacerea seriei de revendicări ce vizează Ministerul Sănătăţii, respectiv negocierea anexelor la Contractul Colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate, acestea având o contribuţie suplimentară”, se mai spune în comunicat.

Federația sindicală susține că numărul semnatarilor pentru grevă a depăşit deja peste jumătate din numărul total al angajaţilor din Sănătate. 

 

„Având în vedere că acum există cadrul legal pentru desfăşurarea unei greve generale, condiţiile pentru declararea grevei generale sunt îndeplinite. Acţiunile imediate pe care le vom desfăşura includ o acţiune cu caracter de surpriză şi prima manifestare în stradă, din acest an, care va fi în data de 1 februarie 2024. Sperăm că Guvernul va avea înţelepciunea onorării tuturor revendicărilor, în forma solicitată, înainte de a ajunge la declanşarea grevei generale”, afirmă reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe