Newsflash
ACTUALITATE Știri

S-a lansat campania „Discuții din inimă”

de Florentina Ionescu - iun. 20 2024
S-a lansat campania „Discuții din inimă”

Un studiu arată că doar 42% dintre părinți alocă peste două ore pe zi activităților alături de copiii lor sub 10 ani. Din cauza faptului că părinții și copiii nu comunică, 58% din tineri suferă de anxietate și atacuri de panică.

Timpul alocat de părinți copiilor pentru activități comune și joacă depinde în mare măsură de vârsta copiilor. Astfel, în cazul copiilor sub 10 ani, doar doi din cinci părinți (42%) spun că alocă peste două ore pe zi acestor activități, arată rezultatele unui studiu național realizat de Salvați Copiii în 2021. În comparație cu un studiu anterior, realizat în 2013, se observă o scădere drastică a acestui procent, care la momentul respectiv ajungea la 92%, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției. Totodată, doar unul din cinci părinți mai alocă minim două ore activităților comune în cazul copiilor cu vârste de peste 10 ani. Scăderea este și mai dramatică în acest caz, ponderea fiind de 21%, față de 70% în 2013. În plus, ponderea părinților care nu reușesc să aloce deloc timp relației cu propriul copil ajunge la 15%, față de anul 2013 când aceasta era de doar 2%.

În acest context, alături de Organizația Salvați Copiii, Asociația Happy Minds și Fundația Noi Orizonturi, un lanț de magazine din țara noastră lansează campania „Discuții din inimă”. Scopul campaniei este de a trage un semnal de alarmă asupra lipsei de comunicare dintre părinte și copil, din cauză că, de cele mai multe ori, niciuna dintre părți nu știe să își verbalizeze sau să își gestioneze emoțiile. 

Astfel, pentru că uneori lipsa comunicării verbale a sentimentelor poate fi înlocuită prin scris, simbolul campaniei este reprezentat de ideea creării unui jurnal în care atât copiii, cât și părinții, să își poată exprima gândurile, sentimentele sau nevoile. Iar astfel, să poată verbaliza ulterior sentimentele pe care nu și le-au spus niciodată. Un alt punct forte al campaniei este facilitarea accesului la resurse specializate pentru familiile care nu știu să abordeze conversațiile dificile despre emoții.

„Campania «Discuții din inimă» abordează o problemă profundă și frecvent ignorată: lipsa comunicării eficiente între părinți și copii. Astfel, propunerea unor metode alternative de comunicare, cum ar fi jurnalele, poate fi un pas inovator. Acesta permite membrilor familiei să depășească barierele impuse de normele tradiționale care adesea descurajează exprimarea vulnerabilității emoționale. Se facilitează astfel un dialog constructiv care poate ajuta la vindecarea rănilor emoționale și la consolidarea legăturilor. Pe site-ul campaniei poate fi consultat un ghid în care se regăsesc diverse întrebări care pot ajuta în inițierea anumitor discuții și pot ușura derularea acestora”, spune Bogdan Grigoriu, Head of Region la Pepco România, Bulgaria și Greece. 

Ce arată statisticile despre tinerii care suferă de anxietate 

Conform statisticilor Asociației Happy Minds, realizate în urma apelurilor primite în helpline-ul depreHUB, 58% din tinerii din ziua de azi suferă de anxietate și atacuri de panică, 23% suferă de depresie, 6% au fobie socială și 32% consumă substanțe. Cauza acestor probleme, de cele mai multe ori, este tocmai lipsa unei comunicări deschise, sincere despre problemele cu care copiii se confruntă în ziua de azi. 

Prin campania „Discuții din inimă”, Pepco preia finanțarea teenline-ului depreHUB, timp de un an, asigurând astfel continuitatea acestui serviciu valoros pentru tinerii din România. Copiii și adolescenții care întâmpină dificultăți emoționale pot apela gratuit, 24/7, linia de suport 0374 461 461 pentru a primi consiliere imediată din partea psihologilor depreHUB. Acest serviciu le permite accesul la ajutor specializat, în special copiilor din familii defavorizate, unde resursele emoționale sunt limitate și sprijinul parental adesea absent. 

„Suntem conștienți că într-o societate în care discuțiile deschise despre problemele emoționale din familie sunt adesea evitate, așa cum ne arată și statisticile, nu poți genera imediat Discuții din inimă. De aceea, accesul la o linie de helpline gratuită și accesibilă 24/7, cum este depreHUB teens, rupe această barieră oferindu-le copiilor șansa de a fi ascultați și înțeleși. Împreună creăm astfel un mediu sigur și empatic unde tinerii pot vorbi deschis, fără teama de a fi judecați. Mai mult, ne dorim să dezvoltăm constant instrumente și materiale de psihoeducație pentru copii și părinți, cu ajutorul echipei depreHUB teens, facilitând o mai bună înțelegere, exprimare și gestionare a emoțiilor”, spune Yolanda Crețescu, președintele Asociației Happy Minds. 

Părinți plecați la muncă în străinătate 

Conform celui mai recent studiu național realizat de Salvați Copiii în 2022, 536.000 de copii aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Conform aceluiași studiu, aproximativ 180.000 de copii erau total lipsiți de îngrijirea părintească, având ambii părinți sau părintele unic susținător al familiei monoparentale la muncă peste hotare. Majoritatea copiilor de peste 10 ani cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate (57%), fie n-au fost întrebați, fie n-au fost de acord cu plecarea părinților. 

În contextul în care România este una din țările cu cei mai mulți copii rămași singuri acasă, campania „Discuții din inimă” vine în întâmpinarea nevoilor lor de conexiune emoțională, de conectare și reconectare cu părintele plecat la muncă în străinătate. 

„Începând din 2010, Salvați Copiii a dezvoltat un program complex de intervenție directă pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, persoanele în grija cărora au rămas și părinții acestora. Din 2019, ne bucurăm de sprijinul PEPCO România în cadrul programului. Astfel, peste 4.600 de copii și adulți (persoane în grija cărora au rămas copiii sau părinții) din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Suceava, Vaslui au beneficiat de suport prin intermediul acestui parteneriat, fiind incluși, în funcție de nevoi, în activități de suport psihologic, educațional și social, și participând la activități de socializare și timp liber”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii. 

Cursuri de educație parentală

Pentru a susține și a contribui la dezvoltarea unei relații bazate pe încredere și siguranță între părinte și copil, Fundația Noi Orizonturi oferă Cursuri de educație parentală prin metoda validată la nivel internațional „Cercul Siguranței”. Cu acest scop, în cadrul campaniei „Discuții din inimă” vor fi formați cel puțin 100 de specialiști în metoda „Cercul Siguranței” care vor lucra direct cu părinții care întâmpină dificultăți în gestionarea relației cu copilul lor sau care pur și simplu vor să îmbunătățească relația, oferindu-le instrumente care facilitează înțelegerea emoțiilor copiilor precum și a nevoilor acestora.

„«Discuții din inimă» este o campanie care este inspirată și își dorește să pună accent pe dezvoltarea unei relații de încredere și siguranță între copil – părinte. Relația oferă fundația solidă pentru dezvoltarea psiho-emoțională sănătoasă a copilului. Statisticile arată că în multe familii nu se dedică timp sau atenție pentru a crea această fundație. De aceea, specialiștii formați de noi îi vor susține pe părinți în mod direct pentru: îmbunătățirea relației părinte-copil, creșterea empatiei și înțelegerii, creșterea securității atașamentului, schimbarea stilului de comunicare, reducerea anxietății și a comportamentelor indezirabile”, spune Cătălina Murariu, director dezvoltare la Fundația Noi Orizonturi.


Notă autor:

Imagine generată cu AI la 20 iunie 2024, 6:14 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe