Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Alcoolismul ar putea fi eliminat prin terapie genică

de Dr. Mariana MINEA - sept. 15 2023
Alcoolismul ar putea fi eliminat prin terapie genică

Un grup de cercetători de la Oregon Health and Science University a folosit terapia genică pentru a-i testa eficienţa împotriva alcoolismului. Ei au vizat neuronii producători de dopamină de la nivel cerebral.

În alcoolism are loc o neuroadaptare a semnalizării dopaminergice la nivelul căilor implicate în circuitul recompensei, iar disfuncţia continuă a acestor circuite duce la reluarea consumului compulsiv de alcool. Cercetătorii au inserat la nivel cerebral un vector viral adeno-asociat, acesta conţinând secvenţa codificatoare pentru GDNF. Factorul neutrofic derivat din celulele gliale umane (GDNF) stimulează funcţionarea neuronilor dopaminergici. Acesta a fost  studiat și în domeniul tratamentului bolii Parkinson, cu rezultate promiţătoare, dar deocamdată neconcludente. 

Experimentul a fost realizat cu opt macaci care primiseră cantităţi mari de alcool pentru a li se induce alcoolismul. Patru dintre ei au primit terapia genică, iar patru, un tratament inert. Animalele care au primit terapia genică au redus cu 90% consumul de alcool în lunile ulterioare administrării tratamentului, alegând în mod repetat apa în defavoarea alcoolului. 

Tratamentul nu este simplu de replicat – e costisitor, necesită intervenţie chirurgicală la nivel cerebral și, în plus, poate avea ca efect secundar un exces de dopamină. Acesta poate favoriza comportamente riscante sau consumul altor substanţe adictive, inclusiv revenirea la alcool. Totuși, specialiștii își pun speranţe că ar putea ajuta, în timp, problema abuzului de substanţe. Alte studii, tot pe animale, au obţinut rezultate promiţătoare cu ajutorul terapiei genice privind reducerea consumului de cocaină. 

 


Notă autor:

https://mhm.bz/3ucVH
https://english.elpais.com/science-tech/2023-08-15/experimental-treatment-eliminates-alcoholism-in-monkeys.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe