Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sucraloza poate crește riscul de cancer (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iun. 29 2023
Sucraloza poate crește riscul de cancer (studiu)

Sucraloza, un îndulcitor natural folosit adesea în alimente și băuturi, poate deteriora ADN-ul și poate crește riscul de cancer, reiese dintr-un nou studiu al Universității de Stat din Carolina de Nord.

S-a descoperit, astfel, faptul că sucraloza poate deteriora pereții intestinali și crește riscul de cancer. De asemenea, această afectare a intestinului este asociată cu boala cronică a intestinului (IBD) și poate crește riscurile de boli hepatice, se menționează în studiu, citat de Mediafax

Specialiștii din cadrul universității s-au bazat pe cercetări anterioare, care au arătat că anumite bacterii intestinale ar putea transforma sucraloza într-o moleculă numită sucraloză-6-acetat. În noua analiză efectuată, autorii au expus celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat și au descoperit că această moleculă a deteriorat ADN-ul. 

O legătură între îndulcitori și tumorile maligne a fost evidențiată și într-o cercetare publicată în revista academică PLOS Medicine. Specialiștii din Franța au evaluat 102.865 de adulți în cadrul studiului NutriNet-Santé.

Potrivit acestui studiu, cei care consumau doze mari de înlocuitori de zahăr, în principal acesulfam-K și aspartam, aveau mai multe șanse de a dezvolta cancer decât cei care nu îi includeau în dieta lor. 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe