Newsflash
OPINII

Asistenţii medicali, element-cheie în atingerea obiectivelor OMS

de Biroul de Presă ICN - sept. 22 2023
Asistenţii medicali,  element-cheie în atingerea obiectivelor OMS

Acoperirea universală cu servicii de sănătate va fi realizată până în 2030 doar dacă va exista o creștere semnificativă a investiţiilor în profesia de asistent medical.

Președinta Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), dr. Pamela Cipriano, a declarat că profesia de asistent medical deţine cheia schimbărilor necesare pentru ca acoperirea universală cu servicii de sănătate (UHC) să devină realitate până în 2030. „Nu există o soluţie simplă atunci când vorbim despre UHC, dar nu există îndoială că asistenţii medicali deţin cheia principală pentru deblocarea unor îngrijiri mai bune pentru oamenii de pretutindeni”, a punctat dr. Pamela Cipriano.

Luând cuvântul înainte de Reuniunea la nivel înalt a Naţiunilor Unite privind UHC, din 21 septembrie, președinta ICN a declarat că asistenţii medicali deţin competenţele și expertiza necesare pentru a se înregistra progrese în ceea ce privește UHC. Impactul lor este însă redus de deficitul de personal și de lipsa investiţiilor la nivel global. ICN este membru al Grupului de Lucru al Parteneriatului Internaţional pentru sănătate (UHC2030). Grupul a lansat un plan de acţiune în care sunt enumeraţi pașii necesari pentru a se înregistra progrese în direcţia realizării UHC.

Executivul ICN a declarat că a avea o forţă de muncă robustă este un prim pas vital în acest sens, iar Carta pentru schimbare elaborată de ICN arată cum poate fi maximizată contribuţia profesiei de asistent medical la aceste eforturi. Documentul solicită guvernelor să aprecieze, să protejeze, să respecte și să investească în asistenţii medicali, pentru a se asigura că există un viitor sustenabil pentru asistenţa medicală și pentru îngrijirile medicale. Fără aceste investiţii, UHC nu va fi realizată niciodată, cu atât mai puţin până în anul 2030, termenul-limită stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a subliniat dr. Pamela Cipriano.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe