Newsflash
ACTUALITATE Știri

Centru multidisciplinar de cercetare a cancerului

de Magdalena Tănăsescu - feb. 1 2024
Centru multidisciplinar de cercetare a cancerului

Institutul de Oncologie „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN) și Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) au fondat Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului.

Potrivit unui comunicat al UBB, centrul are ca principal obiectiv abordarea cancerului din perspectivă complexă şi integrativă bio-psiho-socială (ex. biomedicală, de sănătate, de psihologie şi sănătate publică, inteligenţă artificială şi tehnologia informaţiei). 

 

„Se va porni de la o infrastructură competitivă (ex. instalaţia radiologică de mamografie tip Senographe Pristina 3D, imagistică biomedicală avansată etc.), care va fi dezvoltată prin noi proiecte. Competenţele reunite în oncologie, psihologie & modificări cognitiv-comportamentale, sănătate publică şi tehnologii avansate, alături de cele din zonele preclinice (ex. biologie clinică, oncogenetică, fizică medicală, chimie clinică etc.) vor fi puse în serviciul pacienţilor. Se va pune accent mai întâi pe screeningul şi prevenţia cancerului, dar şi pe noi cercetări exploratorii şi aplicative care să susţină apoi aplicaţii inovative în acest segment al sănătăţii şi al oncologiei în general”, se menționează în comunicat.

Centrul va deveni, totodată, un nucleu pentru desfăşurarea de activităţi academice comune, întâlniri academice, cercetări ştiinţifice, conferinţe şi simpozioane, cu un accent particular pe aspectele multi/inter/transdisciplinare în domeniul oncologic.

„Mă bucur să văd această dezvoltare în cadrul UBBMed – School of Health. Este un exemplu de cum trebuie abordată astăzi sănătatea în demersuri multi/inter/transdisciplinare, care, reunind abordări biomedicale, psihosociale şi de inginerie & tehnologice, pot duce la servicii de sănătate eficiente pentru oamenii în nevoie şi la noi inovaţii în sănătate, atât etice (prin implicarea ştiinţelor umaniste), cât şi mai uşor acceptate de oameni (prin implicarea ştiinţelor sociale). Un astfel de demers inovativ nu poate fi generat eficient decât printr-un astfel de parteneriat, între o instituţie medicală şi una academică comprehensivă”, a declarat prof. dr. Daniel David, rectorul UBB.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe