Newsflash
OPINII

Detartrajul, esenţial în patologia diabetică

de Dr. Rareș Jugănaru - oct. 20 2023
Detartrajul, esenţial  în patologia diabetică

Un tratament stomatologic precum detartrajul are un impact deosebit asupra patologiei diabetice.

Pe lângă manifestările generale ale diabetului zaharat, precum senzaţia de foame și sete exagerată, pierderea în greutate, urinările frecvente și vederea înceţoșată, diabetul zaharat este într-o strânsă legătură cu boala parodontală. La nivelul pacienţilor diabetici cu boală parodontală, terapia stomatologică poate avea un efect benefic asupra controlului glicemic. Astfel, terapia parodontală este asociată cu o îmbunătăţire semnificativă, din punct de vedere clinic, a controlului glicemic.

Care sunt tratamentele stomatologice efectuate pacientului cu diabet zaharat? Este vorba de detartraj și de planarea radiculară. Prin aceste două tratamente, se poate observa o îmbunătăţire semnificativă a controlului glicemic. Terapia parodontală ameliorează statusul dentar atât al pacienţilor cu diabet tip 1, cât și cu tip 2, dar are efect mai redus asupra controlului glicemic în cazul diabetului tip 1.

Este foarte important ca pacientul care suferă de diabet zaharat să fie informat de doctorul stomatolog în legătură cu manifestările patologiei în cavitatea bucală. Deși în mare parte a cazuisticii medicale detartrajul este trecut cu vederea sau chiar evitat, acesta are un rol semnificativ în homeostazia organismului. Așadar, în cazul în care aveţi pacienţi cu patologie diabetică, recomandaţi-le să facă o vizită și în cabinetul de stomatologie. S-ar putea să rămâneţi surprinși de efectele pozitive pe care le veţi obţine!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe