Newsflash
ACTUALITATE Știri

Farmaciile solicită CNAS implementarea urgentă a unui nou flux de raportare în SIUI

de Magdalena Tănăsescu - iun. 18 2024
Farmaciile solicită CNAS implementarea urgentă a unui nou flux de raportare în SIUI

Colegiul Farmaciștilor din România și Asociațiile reprezentative lansează un apel public către conducerea CNAS, pentru implementarea urgentă a unui nou flux de raportare în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru farmacii.

Potrivit unui comunicat de presă, odată cu implementarea sistemului RO e-Factura și a obligativității de transmitere a facturilor emise către Spațiul Privat Virtual (SPV) în termen de 5 zile, „farmaciile se văd în imposibilitatea obiectivă de respectare a acestui termen”. 

„Farmaciile trebuie mai întâi să finalizeze raportările facturilor către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, etapă care durează mult mai mult de 5 zile. Acest lucru duce la depășirea automată și independentă de acțiunea farmaciilor a termenului de transmitere a facturilor în SPV. Asociațiile reprezentative ale industriei au atras atenția asupra acestei situații în ultimele 3 luni în dialogul oficial atât cu reprezentanți ai CNAS, cât și ai Ministerului de Finanțe. Poziția și argumentele industriei au fost înțelese, dar CNAS nu a prezentat până acum o soluție tehnică de modificare a raportărilor în SIUI, care să le permită farmaciilor și respectarea termenului stabilit în sistemul RO e-Factura”, se menționează în comunicat.

De la 1 iulie a.c., sancțiunile care pot fi aplicate agenților economici (inclusiv farmacii) care nu respectă obligația legală de a transmite facturile fiscale în termenul de 5 zile vor fi drastice.

„Considerăm că este discriminatoriu și incorect ca farmaciile, în calitatea de furnizori de medicamente în slujba pacientului, care îndeplinesc o obligație de serviciu public să fie penalizate sever din cauza lipsei unei soluții tehnice care trebuia deja implementată de CNAS până la 1 iunie 2024. Mai mult, atragem atenția asupra faptului că schimbarea modului de preluare a facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura la nivelul Caselor Județene de Asigurări de Sănatate, respectiv verificarea acestora conform prevederilor contractuale, cât și însoțirea lor cu documentele care stau la baza decontării medicamentelor eliberate, vor duce la întârzieri în realizarea plăților către farmacii, cu consecințe grave pentru pacienții români”, susțin reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România și ai Asociațiilor reprezentative. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe