Newsflash
OPINII

Incursiuni pe tărâmul durerii

de Dr. Monica Papaianu - feb. 9 2024
Incursiuni pe tărâmul durerii

Durerea este primul motiv de consultaţie în cabinetul medical. De aceea, durerea pacientului nostru, mai ales cea acută, ne privește pe toţi.

Pacienţii cu o durere acută se adresează pentru tratament medicilor, începând de la cel de familie până la neurolog, reumatolog, psihiatru, chirurg sau din orice alt domeniu. Așa se întâmplă și în România, și în alte ţări cu un sistem sanitar bine organizat.

Atunci, însă, când pacientul cu durere vine iarăși și iarăși la consultaţie, în ciuda tratamentelor propuse, lucrurile se complică. Mai ales când după 6-12-24 de luni sau chiar mai multe de suferinţă pacientul se plânge în mod repetat de aceleași dureri. Dureri care între timp s-au extins și la alte părţi ale corpului și sunt însoţite de un cortegiu de simptome. Pentru toţi acești pacienţi, în Occident au apărut așa-numitele CETD (Centre de Evaluare și Tratament al Durerii) sau CITD (Centre Integrate de Terapia Durerii).

Placebo, încă studiat

Deunăzi, o colegă anestezistă îmi povestea, cu foarte multă seninătate, cum pacienţilor cu dureri în postoperator, atunci când se plâng prea tare de durere, le administrează de multe ori ser fiziologic în loc de morfină. Simţeam stresul și adrenalina crescându-mi serios pe parcursul acestei relatări, vizualizând deja cum se mărește cortegiul de viitori pacienţi dureroși cronici. Astăzi știm cu exactitate că riscul de a dezvolta dureri cronice postoperatorii crește exponenţial cu lipsa unui tratament analgezic adecvat în peri- și postoperatoriu. În aceste condiţii, stresul pentru corpul și psihicul uman este maxim. Știm, de asemenea, din cercetările în domeniul placebo/nocebo cu ajutorul imagisticii cerebrale funcţionale, că durerea care răspunde la un placebo nu este nicidecum o durere închipuită! Prin administrarea unui placebo se pun în joc mecanisme corticale și subcorticale subtile și complexe, pe care această nouă ramură a medicinei moderne, numită Terapia Durerii sau Algologie, încearcă să le înţeleagă și să le pună în aplicare. Aceste teme vor fi abordate mai pe larg în incursiunile noastre viitoare pe tărâmul durerii, prin cazuri clinice concrete și strategii de tratament.

Conform statisticilor internaţionale, aproximativ 20% din populaţia mondială suferă de o durere cronică și cam 7% de o durere cronică severă. În Germania, statisticile arată că aproximativ 5% dintre pacienţi au dureri atât de severe încât ajung să dezvolte gânduri suicidare. Mulţi dintre ei chiar le pun în aplicare.

Provocare nouă 

Durerea este, conform IASP (International Association for the Study of Pain – Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii), „o senzaţie și o experienţă senzitivă și emoţională neplăcute, asociate cu o leziune tisulară existentă sau potenţială, ori descrisă ca o astfel de leziune”. Vedem, iată, într-o singură frază, complexitatea acestei senzaţii, unde întâlnim atât factorii senzoriali (nocicepţia), cât și emoţionali (suferinţa, tristeţea etc.). Dacă ar fi să parafrazăm această definiţie, am putea spune că „durerea este ceea ce spune pacientul că este”. Ajungem astfel la una dintre primele axiome ale Terapiei Durerii, așa cum este ea predată în ţările care au șansa să aibă un parcurs bine jalonat de obţinere a Diplomei în Terapia Durerii: pacientul trebuie să fie întotdeauna crezut, pe cuvânt, atunci când el spune ce, când și cum îl doare!

Fiind deja medic anestezist-reanimator cu o lungă experienţă clinică în Germania și în Franţa, am avut șansa să studiez parcursul de obţinere a Diplomei în Terapia Durerii în aceste două ţări. Am avut și ocazia să lucrez, în ultimii 15 ani, în două structuri specializate din Franţa, una universitară și cealaltă privată. 

În anul 2022, am acceptat cu mare bucurie o nouă provocare, la invitaţia colegului meu dr. Ovidiu Palea, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și specialist de renume în Terapia invazivă a Durerii (SUA). Este vorba despre deschiderea primului CITD, împreună cu excelenta și tânăra sa echipă interdisciplinară din Clinica Nord Provita. Este un centru care funcţionează pe model multimodal și interdisciplinar,  conform standardelor europene de Terapia Durerii.

Mulţumiri speciale

Voi încheia prin a mulţumi și a-l cita pe prof. dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi, președintele Societăţii Române de ATI, un susţinător activ al cauzei noastre, aceea de obţinere oficială a Diplomei în Terapia Durerii: „Când se întâlnește cu durerea, omul – singura creaţie a lui Dumnezeu care are conștiinţă de sine – devine imediat conștient de degradarea sa fizică, psihică și morală”.

Sperăm ca în acest fel să facilităm nașterea unor noi structuri de tip CITD în România, în cât mai multe spitale private, dar și publice, universitare și judeţene, pentru a face posibil accesul tuturor pacienţilor cu dureri cronice la această nouă ramură medicală. Vorbim despre aproape un milion de români care suferă în fiecare zi de o durere cronică, conform statisticilor europene oficiale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe