Newsflash
Internaționale

Telefoanele inteligente, de 7 ori mai murdare decât vasul de toaletă

de Florentina Ionescu - mar. 5 2020
Telefoanele inteligente, de 7 ori mai murdare decât vasul de toaletă

Deși poate părea greu de crezut, studiile arată că smartphone-urile sunt de 7 ori mai murdare decât vasul de toaletă.

Explicația este simplă, dacă ne gândim care este obiectul pe care îl avem tot timpul cu noi. Telefonul mobil se află cu noi în baie. Îl folosim în bucătărie. Ne atinge fața, biroul și aproape orice altă suprafață care este la îndemână. Exemplele acestea sunt doar câteva motive pentru care suprafața unui smartphone reprezintă un teren fertil pentru ca microbii și bacteriile să se dezvolte în voie.

telefoane murdare

Așadar, în această perioadă, când noul coronavirus infectează din ce în ce mai mulți oameni, este esențial să ne spălăm mâinile, cât și să ne păstrăm telefonul mobil cât mai curat. Potrivit unui studiu din 2011, realizat de cercetătorii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, materiile fecale pot să se găsească pe unul din șase smartphone-uri. Totodată, într-un alt studiu, ceva mai vechi, din 2009, oamenii de știință au observat că „telefoanele mobile au devenit veritabile rezervoare de patogeni pe măsură ce ating fețele, urechile, buzele și mâinile utilizatorilor diferiți, în diferite stări de sănătate”.

Mai mulți microbi pe centimetru pătrat

Un studiu realizat la Universitatea din Arizona a constatat că biroul obișnuit al oricărui lucrător, piesă de mobilier care tinde să fie și locul pe care se odihnește telefonul mobil aproape 40 de ore pe săptămână, are de sute de ori mai multe bacterii pe centimetru pătrat decât vasul de toaletă de la birou.

Potrivit medicalxpress.com, alte studii au descoperit patogeni gravi pe suprafața telefoanelor mobile, cum ar fi streptococi, MRSA (un tip de bacterie care este rezistentă la antibiotice) și chiar E.coli.

Experții în microbiologie explică de ce telefoanele inteligente sunt atât de murdare și de pline de microbi. Atingem foarte multe suprafețe zilnic, începând de la bancomate și până la butoanele lifturilor. Așa că pe suprafața mâinilor și a degetelor ajungem să preluăm germenii, punându-i astfel pe telefonul mobil și aducându-i aproape de nas, ochi și gură. Din cauza acestor germeni ne putem îmbolnăvi. Iar potrivit CDC, 80% dintre toate infecțiile sunt transmise prin intermediul mâinilor. Din păcate, smartphone-ul a devenit o extensie a mâinilor noastre.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe