Newsflash
ACTUALITATE Știri

Investigare gratuită pentru cancer de sân, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

de Magdalena Tănăsescu - aug. 24 2023
Investigare gratuită pentru cancer de sân, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara reia, din această săptămână, proiectul de investigare gratuită pentru cancer de sân a femeilor care sunt internate în unitatea sanitară.

Potrivit unei postări pe Facebook, mai mulți medici radiologi vor merge în saloanele unde sunt internate femei și vor realiza investigația imagistică la patul pacientelor. 

 

„Investigația este de doar câteva minute, nu e dureroasă, iar imaginea obținută cu ajutorul ecografului, care este unul de ultimă generație, are un grad de acuratețe ridicat. Cu ajutorul acestei evaluări imagistice pot fi depistați eventualii nodului mamari sau identificate alte modificări ale structurii țesutului glandular. Dacă există suspiciuni, putem indica efectuarea unei mamografii sau a unui IRM de sân, asta din punct de vedere imagistic, sau a unei biopsii mamare pentru diagnosticul de certitudine”, a declarat conf. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

 

Cancerul de sân este a două cauză de mortalitate în bolile oncologice. Statisticile arată că, în fiecare an, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această afecțiune malignă care, dacă este depistată într-un stadiu incipient, poate fi tratată, iar rata de supraviețuire poate să ajungă și la 95 la sută. 

 

„România nu are în prezent un program național de screening pentru cancerul de sân. Există în derulare mai multe programe regionale sau locale, dar pe termen limitat. De altfel, spitalul nostru este implicat într-o asemenea campanie de depistare precoce a cancerului de sân, împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și cu Institutul Oncologic «I. Chiricuta» Cluj Napoca. Beneficiarii acestui program sunt femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani, fără istoric de boli neoplazice mamare, care pot beneficia de o mamografie gratuită”, se mai spune în postare.

 

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a desfășurat o campanie similară anul trecut, pe o perioadă de 3 luni, în cadrul căreia pacientelor internate le-au fost efectuate gratuit ecografii de sân.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe