Newsflash
OPINII

Medicina, pârghia care mi-a permis să mă autodepășesc

de Dr. Ramona Poalelungi - dec. 9 2022
Medicina, pârghia care mi-a permis să mă autodepășesc

Decizia de a deveni medic a fost condusă, în mare măsură, de valorile insuflate de credinţă și de familia mea.

Mi-am dorit să fiu medic deoarece este o profesie nobilă, care îmi permite să relaţionez şi să fiu cuprinsă de poveștile umanităţii. Aceasta sunt eu. A ști de ce vrei să fii medic înseamnă, de fapt, să-ţi cunoști punctele forte și să cunoști cea mai bună și cea mai înaltă utilitate a ta, ca fiinţă umană, pentru a începe această călătorie.

rezidentiat

Dacă ajungi să-ţi cunoști punctele forte, atunci răspunsul devine clar și poţi deveni un medic strălucit, cu o conștientizare geospaţială extraordinară și dorinţa de a salva vieţi.

Eu cred că omul a avut dintotdeauna libertatea şi darul de a-şi crea propria poveste de viaţă. Sunt povestea vieţii mele, experienţele, gândurile și emoţiile pe care le conţin. Sunt oamenii pe care i-am cunoscut.

Îmi place comparaţia: „Viaţa ca o scenă de teatru”, și ce scenă ofertantă este viaţa! Învăţ să-mi organizez timpul astfel încât să mă pot bucura de tot ce îmi oferă viaţa de zi cu zi. Un dezechilibru dintre viaţa profesională și cea personală a medicului poate duce la oboseală cronică și la o îngrijire de calitate inferioară a pacientului.

O lume tot mai interesantă

În ceea ce privește specializarea mea, Endocrinologia, am ales-o din interes pentru interacţiunile complexe ale glandelor endocrine și mecanismele complicate de feedback. Lumea hormonală a început să devină din ce în ce mai interesantă. În anul I de facultate, am început să citesc despre biologia celulară și mi-am dat seama că hormonii, sub oricare dintre formele lor, reprezintă modul în care corpul nostru comunică.

Dr. Ramona Poalelungi
Dr. Ramona Poalelungi

 

Experienţa de a trece prin diagnosticul, tratamentul și viaţa de zi cu zi a pacienţilor cu o afecţiune din sfera endocrinologiei, care necesită substituţie atentă a unui hormon (necesar nu doar pentru o sănătate optimă, ci și pentru supravieţuire), este o adevărată provocare. Înţelegerea acţiunii, înlocuirea, blocarea, chiar valorificarea potenţialului hormonilor pentru o patologie endocrină m-au fascinat.

De aceea, cred că este extrem de important să alegem cu grijă ceea ce ne dorim să facem.

Așa că, dragă cititor, sfatul meu pentru tine este să alegi ceea ce vrei să faci cu adevărat, ceea ce îţi face plăcere și ceea ce îţi stârnește curiozitatea. Nu te lăsa influenţat de ce spun cei din jurul tău. Dacă citești rândurile acestea pentru că ai ales Medicina, te felicit pentru că ai luat decizia aceasta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe