Newsflash
ACTUALITATE Știri

Migrena nu este un moft

de Dan Dumitru MIHALACHE - sept. 15 2023
Migrena nu este un moft

Deși este recunoscută ca una dintre cele mai invalidante afecţiuni, gradul de conștientizare și înţelegere a migrenei este foarte scăzut.

Este considerată a treia cea mai frecventă boală din lume și afectează între 12 și 15% din populaţia lumii. Migrenă se numește și nu mai este considerată de multă vreme doar o durere de cap. Cei care trăiesc cu ea știu cel mai bine acest lucru, pentru că au o calitate a vieţii semnificativ afectată.

Deși este o afecţiune neurologică cu o prevalenţă foarte mare, migrena rămâne subdiagnosticată și, în consecinţă, subtratată, peste tot în lume. Una dintre cauze ar putea fi faptul că pacientul încă o consideră o simplă durere de cap și își autoadministrează medicamente, fără să consulte medicul.

Asociaţia CREDU, în parteneriat cu Headache Society România (HSR), a organizat marţi o conferinţă de presă pentru a marca Ziua de Conștientizare a Migrenei, celebrată anual, la nivel european, în 12 septembrie. Scopul conferinţei a fost de a atrage atenţia asupra acestei afecţiuni neurologice cu impact profund la nivel personal și social, ea interferând cu educaţia, cariera sau activităţile sociale ale pacientului.

Este o afecţiune dizabilitantă

„Oamenii cu migrenă din ţara noastră caută ani de zile un răspuns la durerea lor, ani de zile pentru a avea acces la un diagnostic și specialiști, ani de zile lipsiţi de a-și trăi viaţa din plin. Migrena este o afecţiune dizabilitantă”, a declarat Oana Voicu, președinta Asociaţiei CREDU. „Drumul pentru a depăși barierele în calea accesului la un diagnostic și tratament corect al migrenei nu este scurt. Dar împreună putem construi un viitor mai bun pentru toţi cei care suferă de această boală”, explică dr. Adina Roceanu, medic primar neurolog, specializat în migrenă, la Spitalul Universitar de Urgenţă București (SUUB), și președinta HSR. 

        Până nu demult, și nu de puţine ori, migrena a fost greșit considerată de familie și societate „un moft”, dar ea are un impact substanţial în calitatea vieţii pacienţilor, afirmă și dr. Florina Antochi, medic primar neurolog la SUUB. „Am militat de-a lungul anilor la nivel naţional ca migrena să fie recunoscută și considerată în percepţia generală drept o afecţiune neurologică”, punctează aceasta.

        Dr. Marina Pîrcălabu, medic de familie în București, consideră că persoanele cu dureri de cap au nevoie de îngrijire profesională, iar marea majoritate a serviciilor medicale pentru cefalee ar trebui să fie acordate în asistenţa medicală primară pentru a asigura suficient acces, cu susţinere apoi pentru îngrijire de specialitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe