Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prevenirea comportamentelor periculoase în adolescență

de Florentina Ionescu - iul. 1 2024
Prevenirea comportamentelor periculoase în adolescență

Proiectul „Mai Puternici Împreună” a ajuns la final. Peste 600 de copii, părinți și profesori din București au fost educați în prevenirea comportamentelor periculoase în adolescență.

Proiectul „Mai puternici împreună” a fost derulat de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală, în parteneriat cu Asociația FDP – Protagoniști în educație. Acesta s-a desfășurat în perioada ianuarie-iunie 2024 și a avut ca scop prevenirea comportamentelor de risc asociate consumului de droguri, alcool și tutun în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, din patru școli bucureștene (Școala Gimnazială nr. 153, Școala Gimnazială Principesa Margareta, Școala Gimnazială nr. 55, Școala Gimnazială Federico Garcia Lorca). Acestea sunt școli aflate în comunități vulnerabile, în care Asociația FDP – Protagoniști în educație derulează activități pentru facilitarea accesului la educație.

În total, peste 600 de copii, părinți și profesori din București au fost informați și educați, prin ateliere la clasă, workshop-uri și evenimente de tip Teatru Forum, cu privire la prevenirea comportamentelor periculoase în adolescență, inclusiv consumul de droguri și consumul excesiv de dispozitive, jocuri video, social media și de jocuri de noroc, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Ateliere informative și educaționale

Astfel, 120 de copii din cele patru școli bucureștene selectate în proiect au beneficiat în cadrul proiectului de zece ateliere informative și educaționale (de la ABC-ul emoțional al adolescenței și comunicarea non-violentă/bullying până la adicții, obiceiuri digitale sănătoase și cum să facă față presiunii grupului). Acestea au făcut parte dintr-un program de psihoeducație și transfer de abilități, cu ajutorul cărora să poată lua decizii informate și echilibrate în ceea ce privește consumul de substanțe. 

Mai mult, au avut parte și de patru grupuri de suport, coordonate de psihoterapeuți ALIAT, în care au putut discuta deschis despre problemele cu care se confruntă. Alte câteva sute de elevi au participat la patru sesiuni de teatru forum organizate în școlile lor, unde au putut rescrie, alături de colegii-actori, propria poveste despre droguri și cum să se ferească de ele. 

Cursuri de introducere în adicții

De asemenea, peste 100 de părinți și peste 60 de profesori din aceste școli au participat la rândul lor la cursuri de introducere în adicții, susținute de specialiștii ALIAT, menite să le ofere baza informațională în ceea ce privește universul emoțional al adolescenților și cum pot preveni, semnala și gestiona comportamentele nesănătoase, așa cum este consumul de substanțe la vârste fragede. În plus, pentru a susține și continua eforturile din cadrul proiectului, peste 1.300 de copii, părinți și cadre didactice din cele patru școli au primit și broșuri informative cu privire la prevenirea și gestionarea adicțiilor în rândul tinerilor. 

„Suntem bucuroși că proiectul «Mai puternici împreună» a avut o rezonanță emoțională puternică în rândul participanților, funcționând ca o mică comunitate de sprijin, un loc unde fiecare voce a fost auzită și fiecare poveste a fost respectată. Am văzut copii învățând să-și exprime emoțiile, să-și construiască reziliența și să-și găsească curajul de a simți ca pot spune «nu» tentațiilor din jur. Părinții și profesorii au fost ghidati către înțelegerea importanței rolului și a prezentei lor în parcursul dezvoltării tinerelor generații și să ofere sprijinul necesar în momentele critice. Sperăm că închiderea acestui proiect este doar începutul unei noi călătorii pentru fiecare participant și mulțumim tuturor celor care au fost parte din această călătorie. Fără a ni se deschide ușile, fără dedicarea, energia și interesul celor implicați ar fi fost greu sa obținem aceste rezultate. Împreună, am demonstrat că suntem mai puternici și că este posibil să face o schimbare pozitivă în comunitățile noastre”, a declarat Ramona Costescu, președinte la ALIAT pentru Sănătatea Mintală și managerul proiectului.

Feedback de la școlile gazdă

„Suntem extrem de încântați și mândri de echipa noastră de copii care au participat în echipa Teatru Forum. Acești tineri nu doar că și-au dedicat timpul și energia pentru a învăța și a juca piese de teatru, dar au făcut-o cu scopul de a educa și sensibiliza colegii lor cu privire la pericolele consumului de droguri. Impactul lor a fost profund și pozitiv. Iar feedbackul primit de la școlile gazdă a fost extraordinar. Profesori și elevi deopotrivă au apreciat atât mesajul, cât și metoda de transmitere a acestuia. Teatrul Forum nu doar informează, ci și implică activ publicul, ceea ce face ca mesajul să fie mult mai puternic și memorabil”, a explicat Carmen Andreșoi, director executiv la FDP – Protagoniști în educație.

*Proiectul „Mai puternici împreună” este derulat de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală, în parteneriat cu FDP – Protagoniști în educație, și finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro). 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe