Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ratele fertilității la nivel global [INFOGRAFIC]

de Florentina Ionescu - feb. 29 2024
Ratele fertilității la nivel global [INFOGRAFIC]

Cei de la Statista.com au realizat un infografic cu date extrem de interesante despre fertilitate în diverse țări.

Coreea de Sud și-a depășit propriul record când a anunțat în 28 februarie 2024 că începând din anul 2023, rata fertilității în această țară a scăzut la doar 0,72 de născuți-vii pe femeie. Rata de înlocuire naturală, cu alte cuvinte rata cu care o populație se înlocuiește pe ea însăși de la o generație la alta, fără a lua în calcul migrația, se menține la aproape 2,1 în această țară. 

O hartă cu date comparabile între mai multe țări din 2021 arată că inclusiv la acel moment Coreea de Sud era una dintre puținele țări din lume unde rata fertilității era sub 1, scriu cei de la Statista.com

Menționăm că în o rată de fertilitate de 2,10 născuți-vii pe femeie este considerată a fi rata de înlocuire naturală în țările dezvoltate ale lumii; cu alte cuvinte, nivelul la care dimensiunea populației ar rămâne stabilă, pe termen lung, în cazul în care nu ar exista nicio imigrație și nicio emigrație, potrivit definiției dintr-un articol despre Statistici demografice la nivel regional, al Uniunii Europene, din 2016. 

Tot cei de la Statista.com ne atrag atenția că în Japonia, care a anunțat recent o scădere cu 5% în ce privește numărul celor născuți vii, fiind un record extrem de îngrijorător, iar în această țară rata de născuți vii rămâne la 1,26. Acest lucru plasează Japonia în rândul celor aproximativ 90 de țări din lume unde populațiile nu cresc independent de imigrație. Din aceste țări fac parte multe națiuni din Europa, din cele două Americi și țări din sud-estul Asiei. Majoritatea țărilor care pierd la capitolul statistici ale fertilității sunt mai bine dezvoltate, iar motivele pentru care femeile fac mai puțini copii includ accesul mai bun la metode de contracepție și faptul că tot mai multe femei sunt educate și au un loc de muncă. 

Rata fertilității este cea mai mare în Niger 

La polul opus, statisticile sunt diferite în țările în curs de dezvoltare, unde rata fertilității contribuie la creșterea populației la nivel global. Niger, țară din Africa de Vest, avea o rată a fertilității de 6,8 în anul 2021, cea mai mare din lume după cum au clasificat-o cei de la Banca Mondială. Niger este urmată de Somalia, Ciad și de Republica Democrată Congo. Dintre cele 33 de țări din lume unde femeile nasc 4 sau mai mulți copii, în medie, 31 erau țări din Africa în anul 2021. 

După cum se poate vedea în infograficul de mai jos, România are o rată de 1,0-1,9 de născuți vii pe femeie, sub pragul care ar asigura o rată de înlocuire naturală a populației.

Sursa: https://www.statista.com/chart/16058/total-fertility-rate/

Comparații între generații 

În medie, în anul 1963, femeile nășteau 5,3 copii vii în timpul vieții lor, iar până în anul 2021, acest număr a scăzut la 2,3 copii născuți vii. În aceeași perioadă, populația la nivel global a cresxut cu aproape 150% de la 3,2 miliarde la 7,9 miliarde. Faptul că populațiile au continuat și continuă să crească, în ciuda ratei fertilității ce scade la nivel global, este legat de speranța de viață mai lungă și de mortalitatea infantilă mai scăzută. 

Organizația Națiunilor Unite se așteaptă ca rata fertilității la nivel global să ajungă la un nivel minim al ratei de înlocuire naturală de doar 2,1 până la jumătatea acestui secol. Experții se așteaptă ca populația globală să înceapă să scadă către sfârșitul acestui secol. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe