Newsflash
OPINII

Sănătatea mintală (și potenţialele tulburări produse de cei care se cred „stat în stat”)

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - nov. 3 2023
Sănătatea mintală (și potenţialele tulburări produse de cei care se cred „stat în stat”)

Despre grija faţă de cetăţean s-ar putea scrie mult. Astăzi, un scurt episod.

Îmi povestea cineva de curând o păţanie (dexonline: „Întâmplare neplăcută, ieșită din comun etc.”). Se făcea că prin luna august, având în vedere că tatăl său este în vârstă și se deplasează greu sau foarte greu, dar și „decizia băncilor” (dacă datele personale nu se „aduc la zi” contul/conturile se pot închide), a început demersurile pentru a preveni o asemenea catastrofă. Desigur că nu se respectă definiţia (dexonline: „Eveniment tragic de mari proporţii, cu urmări dezastruoase”). Însă pentru o persoană în vârstă, cu o serie de maladii acumulate într-o viaţă de muncă, străduinţă, chinuri (uneori), o patologie cardiovasculară poate duce la probleme foarte mari – pentru întreaga familie. Grija faţă de om, protecţia și grija faţă de vârstnici…

Fiind august, în concediu, ce și-a zis fiul respectiv: „Ca să nu apară probleme pentru tata, hai să încep acum demersurile, că am mai mult timp”. Zis și făcut. Unica soluţie era ca un notar să accepte să se deplaseze acasă. Pregătiri, puţină curăţenie, mici modificări (ce nu sunt deloc pe placul unor persoane în vârstă care își doresc să fie lăsate în pace; vizitele să fie scurte și doar ale celor foarte apropiaţi). Aproape neașteptat, totul a mers foarte bine, discuţii politicoase, amintiri din tinereţe, urmând semnarea documentelor necesare pentru prevenirea problemelor.

Lent și calm

Concediu, Sinaia, vreme frumoasă... familia la plimbare, fiul la bancă. Desigur, 40 de minute de așteptare; în filiala băncii respective mai erau și alte persoane, iar lucrurile merg „lent și calm”. Ajunge să prezinte situaţia, procura și primește răspunsul „este necesar să cerem avizul juridic la Ploiești; va dura circa o oră”. Nu mai era timp de altceva, rămâne în sediu. Observă și că se apropie ora de închidere și cu 15 minute înainte de „ora limită” nimeni nu mai este lăsat să intre. 

Este rechemat la ghișeu și primește răspunsul: „Procura a fost avizată, dar trebuie să aveţi cu dv. și CI a tatălui, în original”. O avea, dar în copie, așa că... s-a mai  dus o zi. Concediul a trecut. Programul băncilor este foarte strict și în principiu suprapus pe programul de lucru al celor care nu sunt încă pensionari. Nu are când să meargă acolo, dar, după o vreme reia încercările (adevărate încercări!).

Punct și de la capăt

Septembrie, bancă, prezintă procura, actele, și i se răspunde „este necesar avizul juridic, durează 1-2 zile”. Nu i se cere CI a tatălui în original (o avea). Trec 3 zile fără telefonul promis. Revine. „Încă nu a venit răspunsul”. Trec alte zile (nu are cum să meargă zilnic la bancă „în timpul programului”). Nimic. Face o reclamaţie, nu primește număr de înregistrare.

Trec câteva săptămâni. Primește telefon: „A venit răspunsul, puteţi să vă prezentaţi”. Mai trec câteva zile (nu are cum să meargă zilnic la bancă „în timpul programului”). Merge, intră, o vreme nu este băgat în seamă. Apoi, este preluat și află cu stupefacţie că:  1) „juridicul” nu trimisese răspunsul nici după șase săptămâni de la solicitare; 2) persoana care îl sunase „nu mai lucrează aici”.

Se reiau toate demersurile, de parcă era luna august (doar că este finalul lunii octombrie). Se trimite din nou procura la „juridic” și STUPEFACŢIE!!! „Procura este legală, dar pentru că a trecut o lună de la emiterea ei trebuie ca notarul să redacteze un certificat INFONOT că procura nu a fost revocată de mandatar”.

 No comment!? Un nou exemplu de „grijă faţă de cetăţean” și  de activităţi crase anti-sănătate mintală (dexonline pentru cras: „Care nu corespunde nici celor mai modeste exigenţe; ale cărui caractere negative sunt sub orice  limită”). Așteptăm opinia colegilor Gabriel Diaconu, Vlad Stroescu sau a altor colegi specializaţi în psihiatrie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe