Newsflash
ACTUALITATE Știri

Specialiștii avertizează: Profilaxia împotriva malariei este importantă

de Cristina GHIOCA - ian. 30 2024
Specialiștii avertizează: Profilaxia împotriva malariei este importantă

Persoanele care urmează să călătorească în zone endemice de malarie trebuie să consulte un medic specialist de boli infecțioase, și, dacă situația o impune, să urmeze un tratament profilactic.

Înaintea unor călătorii în zone endemice este importantă profilaxia împotriva malariei, precum și a altor boli specifice, atrag atenția reprezentanții Societății Române de Boli Tropicale și Medicina Călătoriei și cei ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”. Apelul a fost făcut după ce, în ultima lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” s-au înregistrat patru cazuri de malarie severă. Acestea au apărut la persoane care au călătorit recent în Zanzibar.

În acest context, specialiștii au subliniat importanța informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinații turistice. În plus, agențiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiștii către cabinetele medicale specializate în boli infecțioase și medicina călătoriei, pentru a obține informațiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

„Pentru turiștii care călătoresc în destinații ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecțioase și, dacă destinația o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât și a altor afecțiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”. 

Diagnosticul tardiv este periculos

Semnele și simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree precum și alte manifestări. Este esențial ca pacienții să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis și pentru a iniția rapid tratamentul specific. 

Întârzierea în prezentarea la medic poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar și la deces, avertizează reprezentanții societății și cei ai unității sanitare, într-un comunicat de presă.

Malaria este diagnosticată în urma unor analize specifice de sânge, realizate în unități medicale specializate. Boala este transmisă prin înțepătura țânțarului Anopheles în zonele endemice. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe