Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Mihai Craiu despre utilizarea dexametazonei nebulizate

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 29 iunie 2022, ora 13:52

Medicul pediatru Mihai Craiu revine la subiectul său „favorit” de controversă, tratamentul maladiilor respiratorii cu dexametazonă nebulizată.

Pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii, dr. Mihai Craiu a explicat de ce nu trebuie folosită fiola de dexametazonă injectabilă pentru a crea dexametazonă nebulizată. 

nebulizare
Foto: Pixabay

 

„Trebuie să ne uităm la dovezi și la protocoale, înainte de a face improvizații periculoase. Într-o postare veche, ante-pandemică, vorbeam despre ineficiența și inadecvarea acestei practici (dexametazonă nebulizată n.red.). (...) Față de cele notate acolo aș mai adăuga că nici la cai (cum scriam atunci) nu mai sunt dovezi de eficacitate ale acestei abordări”, a scris medicul Mihai Craiu pe o rețea socială, citând un articol din 2021.

Dacă există unele (rare) sugestii de utilizare a dexametazonei nebulizate, atunci acestea au legătură, mai degrabă, cu specialitatea ORL și nu cu plămânii, atrage atenția medicul pediatru de la INSMC.

„Un articol vechi, de 20 de ani, documentează utilizarea dexametazonei nebulizate în crup (adică în laringită) (...) Mesajul practic pentru părinți - un copil care este atât de puțin bolnav, încât poate să facă tratament acasă, NU are nevoie de nebulizări. Cu atât mai puțin cu dexametazonă! Nu puneți sănătatea copiilor în pericol! Pot să apară efecte adverse grave, mult mai grave decât răceala obișnuită care a generat această recomandare.”, a conchis medicul.

Etichete: dr. Mihai Craiu Mihai Craiu INSMC nebulizare dexametazona dexametazona nebulizata dexametazona injectabila crup Pediatrie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.