Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Mihai Craiu: „Studiul RECOVERY aduce o rază de speranță”

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 17 iunie 2020, ora 10:54

Medicul pediatru aduce în prim-plan un studiu în contextul COVID-19 și amintește de beneficiile dexametazonei pe cale orală, nu inhalatorie.

Citând un articol din revista „Nature”, conf. dr. Craiu Mihai, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, subliniază că la pacienții cu COVID-19 care primesc oxigen, dexametazona scade riscul de deces cu 20%. 

Dr. Mihai Craiu

„Primul studiu efectuat pe mii de pacienți cu infecție produsă de SARS-CoV-2, care aduce dovezi, se numește RECOVERY. Până acum mai multe molecule au promis foarte mult și au realizări modeste. Bătrâna și ieftina dexametazonă [pe cale ORALĂ! nu pe cale inhalatorie, cum era utilizată inutil și excesiv la copilul cu tuse, înainte de era COVID-19] (...) se pare că și-a dovedit capacitățile imunosupresive remarcabile”, a scris medicul pe pagina oficială Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul precizează, tot din articolul din revista Nature, că în formele ușoare de infecție cu SARS-CoV-2 nu sunt rezultate notabile, „dar la pacienții care deja primesc oxigen, având insuficiență respiratorie, dexametazona scade riscul de de deces cu 20%. 

Citește și: Medicul Mihai Craiu distruge mitul despre ibuprofen și folosirea lui la cei cu coronavirus 

dexametazona

„Iar la cei foarte gravi, deja ventilați mecanic, dexametazona orală, in doză mică, a scăzut riscul de deces cu aproape o treime. Studiul RECOVERY aduce o rază de speranță”, a subliniat dr. Mihai Craiu.

Concluzia trasă de medicul pediatru, pe care ar trebui să o rețină toată lumea, este că:

„Dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice și este destinată bolilor grave, administrată pe cale orală sau injectabilă. Nu se dă sub formă de aerosoli, nici acum și nici după Pandemie. Și, mai ales, nu se administrează ca automedicație sau la sfatul unui prieten!”.

La final, dr. Mihai Craiu a subliniat că există acum o sperață de tratament, cu efecte favorabile, în COVID-19, pe care o numește „maladie cu multe necunoscute”.

Etichete: dr. Mihai Craiu Mihai Craiu COVID-19 studiu COVID-19 dexametazona pacienti cu COVID-19 pacienti covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.