Newsflash
Știri

La SUUB, în 2020 au fost realizate de două ori mai multe trombectomii

de Florentina Ionescu - nov. 26 2020
La SUUB, în 2020 au fost realizate de două ori mai multe trombectomii

Spitalul Universitar de Urgență București a anunțat că au fost realizate în cadrul unității 100 de intervenții de trombectomie.

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global, după boala cardiacă ischemică, și principala cauză de dizabilitate, se arată pe pagina oficială a SUUB.

În cadrul Compartimentului de Angiografie și Terapie Endovasculară din Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a fost efectuată în această săptămână trombectomia cu numarul 100 din anul 2020, precizează reprezentanții spitalului, pe o rețea de socializare.

echipa SUUB 100 de trombectomii

Această intervenție înseamnă extragerea unui cheag de sânge dintr-un vas sangvin cerebral. Este o urgență maximă, de aceea două treimi din intervenții au fost făcute în afara programului normal de lucru, se arată în aceeași postare. Din cele patru centre de trombectomie din țară, la SUUB este cea mai mare activitate din România, acest spital fiind primul care a atins această cifră.

„AVC ischemic înseamnă blocarea unui vas de sânge cerebral. Dacă cheagul de sânge este de dimensiuni mari, nu merge dizolvat medicamentos și trebuie extras mecanic. Se intervine prin interiorul arterelor cerebrale și scoate trombul cu anumite dispozitive speciale. Intervenția este delicată, riscantă, costisitoare, dar în majoritatea cazurilor salvatoare pentru pacient. Vorbim de o maximă urgență: în fiecare minut se pierd 2 milioane de neuroni. Cu cât se intervine mai rapid, cu atât sunt șanse mai mari de a recupera țesut cerebral și de reduce din gradul de dezabilitate. Este o muncă de echipă și le mulțumesc colaboratorilor mei (medici specialiști și rezidenți), colegilor din secția de Neurologie, UPU și ATI”, a explicat dr. Bogdan Dorobăț, medic coordonator al Compartimentului de Angiografie și Terapie Endovasculară.

În plus, anul acesta la SUUB au fost realizate de două ori mai multe trombectomii față de anul 2019.

Cele mai recente estimări disponibile arată că, anual, în România un număr de 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 10.000 persoane un AVC hemoragic și 3.250 o hemoragie subarahnoidiană.


Notă autor:

Sursa foto: www.facebook.com/universitarurgenta

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe