Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Studiu: 13% din români au dureri de cap de câteva ori pe săptămână

Viața Medicală
L. Budin joi, 27 mai 2021, ora 16:23

Un chestionar online arată că femeile se plâng cel mai des de durere de cap, la fel și persoanele tinere. O treime dintre suferinzi aleg automedicația.

Un sondaj inițiat de clinica de neurologie Neuroaxis, cu sprijinul Reveal Marketing Research și MPR Agency, arată că 13% din români se plâng că au dureri de cap câteva ori pe săptămână, iar 22% -  de cel puțin două ori pe lună. Unul din 3 români declară s-a dus la medic atunci când l-a durut capul, se arată într-un comunicat.

durere-cap

Femeile, mai afectate

Sondajul a fost realizat în intervalul 7-13 mai 2021, 1.016  participanți răspunzând la chestionare online. Datele obținute sunt comparabile cu cele existente în studiile populaționale, la nivel european.

La persoanele cu dureri de cap recurente, frecvența simptomelor este mai crescută la femei: 19,7% acuză cel puțin două episoade de durere pe săptămână, comparativ cu 10,1% în cazul bărbaților. 

Incidența durerilor de cap este mai crescută la persoanele tinere cu vârsta între 18-24 ani. Cei mai mulți au declarat că resimt astfel de dureri de câteva ori pe săptămână (24%), respectiv de 2-3 ori pe lună (22%), în timp ce doar 2 din 10 persoane de 30 ani şi peste au declarat că au cefalee cu aceeași frecvență.

Automedicația e riscantă

Persistența durerilor de cap este ceea ce îi determină pe cei chestionați să solicite un consult medical (62,5%). Șase din 10 subiecți declară că persistența și constanta durerii de cap i-au determinat să meargă la medic, în timp ce pentru 25% din cei chestionați, motivația de a merge la medic a fost cauzată de lipsa de eficiență a medicamentului luat.

Dintre cei care urmează un tratament, 35% aleg să își autoadministreze medicamente fară recomandarea medicului, iar 22% folosesc leacuri naturiste.

Persoanele de peste 55 de ani consultă farmacistul în astfel de situații (23%). Ponderea celor care așteaptă că durerea să treacă de la sine în rândul persoanele sub 30 de ani este de 9%.

Unul dintre fenomenele cele mai îngrijorătoare legate de cefalee este automedicația. În studiul efectuat, 35% din respondenți aleg să își autoadministreze medicamente fără aviz și fără prescripție medicale prealabile.  Acest comportament poate avea consecințe nefaste la nivel individual, putând întârzia stabilirea unui diagnostic corect și riscând apariția unor complicații în absența tratamentului corespunzător”, arată dr. Dan Mitrea, fondator Neuroaxis.

 

Etichete: sondaj online durere de cap automedicatie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.