Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu: De ce nu e bine să beți alcool înainte de a dormi în avion

de Florentina Ionescu - iul. 1 2024
Studiu: De ce nu e bine să beți alcool înainte de a dormi în avion

Potrivit specialiștilor, nu este recomandat să consumați alcool în avion, pentru că acest obicei v-ar putea dăuna atât în prezent, cât și în viitor.

Chiar dacă pare tentant să beți un pahar cu vin înainte de a vă culca în timpul unei călătorii cu avionul, această tactică nu este tocmai o idee bună, potrivit unei cercetări recente, scrie CNN

Cabina avionului este presurizată pentru a menține echivalentul unei altitudini de 2.438 de metri, ceea ce înseamnă că presiunea aerului și nivelul oxigenului sunt mai scăzute decât acele valori la care sunt supuși majoritatea oamenilor de pe planetă. Combinate cu consumul de alcool și cu somnul în avion, acestea vor crește riscul ca o persoană să se confrunte cu o scădere intensă a saturației de oxigen în sânge, potrivit unui studiu publicat la începutul lunii iunie în jurnalul „Thorax”.

Autorul principal al studiului, dr. Eva-Maria Elmenhorst, director adjunct al departamentului de somnologie și factori umani și liderul Working Group on Performance and Sleep din cadrul DLR Institute of Aerospace Medicine din Cologne, Germania, a subliniat pentru CNN: „Vă rog, nu beți alcool la bordul avioanelor!”. 

Pentru a investiga acest fenomen, cercetătorii au creat un mediu cu o atmosferă similară celei din avioane, în timpul zborului. În decursul a două nopți, 48 de adulți sănătoși au dormit preț de 4 ore în două medii diferite – o dată fără consum de alcool și o dată după ce au băut echivalentul a două pahare de vin sau doze (de aluminiu) de bere, potrivit studiului menționat.

În nopțile când participanții au consumat alcool, cercetătorii au observat o scădere a nivelului de oxigen și o creștere a ritmului cardiac, mai arată studiul. 

„Combinația dintre aportul de alcool în timp ce persoanele dorm în condiții cu presiune atmosferică scăzută (condiții hipobarice) prezintă o presiune suplimentară asupra sistemului cardiac și asta ar putea duce la exacerbarea simptomelor la pacienții cu boli cardiovasculare sau cu boli pulmonare”, au atras atenția cercetătorii implicați în acest studiu. 

Chiar dacă este vorba despre un studiu de dimensiuni reduse, acesta oferă un punct de plecare de la care cercetătorii ar putea să investigheze și mai în amănunt relația dintre somn, zborul cu avionul și consumul de băuturi alcoolice, a explicat medicul cardiolog dr. Andrew Freeman, directorul departamentului de prevenție cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health din Denver, care nu a fost implicat în acest studiu. 

Mulți oameni aleg să consume băuturi alcoolice la bordul avionului, pentru că cred că alcoolul îi va ajuta să doarmă într-un loc neconfortabil, așa cum este scaunul din avion. Dar făcând acest lucru, deci consumând alcool, vor vedea că le afectează în mod negativ sănătatea, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, fiind vorba de dorința imediată de a se odihni în timpul călătoriei cu avionul, au atras atenția experții. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/cheerful-stewardess-offering-champagne-woman-airplane-2126034131

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe