Newsflash
REUNIUNI

Periplu științific la Poiana Brașov

Periplu științific la Poiana Brașov

Peste 200 de tineri medici neurologi au participat, în perioada 15-16 septembrie, la Poiana Brașov, la cea de-a XVIII-a ediție a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie și al XIII-lea Curs European de Neuroreabilitare.

Manifestările științifice, s-au derulat simultan, fizic și în mediul online, și au adus în fața auditoriului cele mai recente noutăţi apărute la nivel mondial în neurologie , în mod special în tratarea unor afecțiuni precum boala Parkinson, migrena sau sindromul vertiginos. Un subiect distinct a fost reprezentat de abordarea conceptului de rezervă neurobiologică în recuperarea pacienților neurologici, una dintre temele profunde de cercetare științifică în neurologia modernă.

Dublul eveniment științific a fost organizat de Fundația Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) împreună cu Societatea de Neurologie din România (SNR) şi Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum  şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

Dacă recent, la Lyon, în cadrul celei de-a-7-a ediții a Congresului European de Neuroreabilitare, am dezbătut , alături de experți de renume mondial, cele mai recente și provocatoare descoperiri științifice în domeniul neuroreabilitării, în mod firesc acele concluzii trebuiau expuse și tinerilor noștri medici neurologi. Motiv pentru care majoratul Școlii Internaționale de Vară de Neurologie s-a focusat pe actualitățile din cercetarea științifică prezentate în Franța, dar și pe teme de interes major în neurorecuperarea pacienților cu diferite dizabilități cauzate de anumite afecțiuni neurologice. Sunt convins că plusul de valoare adăugat cu această ocazie abilităților tinerilor medici români se va regăsi în aria clinică și implicit în beneficiul bolnavilor aflați în diverse stadii de tratament”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele EFNR .

În cadrul evenimentului au fost dezbătute și teme medicale ce privesc noi abordări de diagnostic și tratament în afecțiuni precum boala Parkinson, migrena sau sindromul vertiginos, dar și metode eficiente privind prevenirea acestor îmbolnăviri. După mai bine de 200 de ani de la descrierea sa de către dr. James Parkinson, boala Parkinson nu este încă vindecabilă. Ea este  una dintre cele mai reprezentative afecţiuni neurologice degenerative înregistrate la nivel mondial, a doua ca frecvență după maladia Alzeimer.  Boala Parkinson afectează astăzi aproximativ 6,3 milioane de persoane în întreaga lume, 1,5 milioane fiind europeni, dintre care peste 70.000 sunt din România. Mai mult, potrivit studiilor, boala Parkinson îşi poate dubla numărul pacienţilor până în 2030.

Totodată, vertijul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din cabinetul medicului de familie și reprezintă cauza numărul unu de deces accidental , ocupând același prim loc și în dezvoltarea  depresiei, dar și în generarea calității scăzute a vieții. Conform studiilor, 8 din 10 pacienți cu vertij ajung în situația întreruperii activităților și necesită concedii medicale,. Principala cauză a declanșării acestei grave probleme de sănătate o constituie traumatismul cranio-cerebral, provocând totodată un impact foarte mare din punct de vedere emoțional, dar și economic, cu un grad ridicat de dizabilitate. 

Vertijul afectează peste 35% din populația cu vârsta de peste 65 de ani. O altă cauză care poate conduce la apariția sindromului veritiginos este migrena, patologie care împiedică în mare măsură derularea în condiții optime a activităților cotidiene este o suferință care, din nefericire, este întâlnită la 1 din 8 oameni, la nivel global.  

Studiile au confirmat faptul că aproximativ 40% dintre persoanele cu migrenă au acuzat și amețeli, iar majoritatea pacienților care suferă de migrene au reclamat vertijul ca simptom asociat crizelor. Atunci când migrenele se asociază constant cu vertij, medicul poate diagnostica migrena vestibulară, care se poate ameliora cu tratament medicamentos specStudiile au confirmat faptul că aproximativ 40% dintre persoanele cu migrenă au acuzat și amețeli, iar majoritatea pacienților care suferă de migrene au reclamat vertijul ca simptom asociat crizelor.  Atunci când migrenele se asociază constant cu vertij, medicul poate diagnostica migrena vestibulară, care se poate ameliora cu tratament medicamentos specific.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe