Newsflash
ACTUALITATE Știri

Testare gratuită a riscului de osteoporoză, la Complexul Multifuncțional Caraiman

de Magdalena Tănăsescu - iul. 12 2023
Testare gratuită a riscului de osteoporoză, la Complexul Multifuncțional Caraiman

Complexul Multifuncțional Caraiman organizează, în această perioadă, un proces de testare gratuită a riscului de osteoporoză, boală care afectează în proporţie de 70% femeile de peste 80 ani.

Pentru a beneficia gratuit de această testare, locuitorii sectorului 1 trebuie să se programeze în prealabil la numerele de telefon 021/2244029, 021/2244073 sau 021/7963986. 

”Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Interiorul oaselor devine poros datorită pierderii de calciu, procesul fiind pierderea masei osoase. Afectarea rezistenței osoase duce la un risc crescut de fracturi osoase, chiar şi la traumatisme minore, cum ar fi căderea de la propria înălţime, strănutul sau tusea”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Complexului Multifuncțional Caraiman.

Cantitatea absolută de os se măsoară cu ajutorul densităţii minerale osoase, iar testarea se face prin osteodensitometrie. Aceasta este folosită pentru diagnosticarea osteoporozei sau a densității minerale osoase scăzute, pentru estimarea riscului de fractură, la fel cum măsurarea tensiunii arteriale poate prezice riscul pentru accident vascular cerebral. 

Un prim test de pre-screening al osteoporozei este osteodensitometria calcaneană cu ultrasunete (US), o metodă noninvazivă, neiradiantă, rapidă și fără limită de vârstă, cu ajutorul căreia se poate estima densitatea osoasă. 

Determinarea densităţii osoase ajută medicul în luarea deciziei dacă o persoană prezintă un risc crescut pentru o fractură și indică necesitatea tratamentului pentru reducerea acestui risc. 

Testarea densității osoase este indicată pentru femeile aflate la menopauză și bărbații de peste 70 de ani, indiferent de factorii de risc, dar poate fi recomandată și mai devreme, dacă există factori de risc. 

”Din păcate, mulţi oameni nu realizează că au osteoporoză până când nu suferă o fractură sau până cand nu efectuează un test screening pentru osteoporoză la recomandarea medicului. Conform statisticilor, 1 din 2 femei şi 1 din 8 bărbaţi peste 50 ani vor suferi în viaţă o fractură din cauza osteoporozei. Prevalenţa osteoporozei creşte proporţional cu vârsta. Femeile peste 80 ani au osteoporoză în proporţie de 70%”, se menționează în postare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe