Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua internațională de luptă împotriva traficului ilicit de droguri

de Florentina Ionescu - iun. 27 2024
Ziua internațională de luptă împotriva traficului ilicit de droguri

26 iunie este data la care este maractă Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri.

În fiecare an, la 26 iunie, este marcată la nivel mondial Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri. Această dată a fost stabilită prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987 de Adunarea Generală a ONU ca un moment oportun pentru a face cunoscute nevoia de cooperare și suportul statelor pentru atingerea unui obiectiv comun: o comunitate internațională fără abuz de droguri, se arată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). 

Provocările actuale 

Acțiunile organizate la nivel mondial în acest pun accentul pe faptul că politicile eficiente trebuie să se bazeze pe dovezi, cercetare, respect față de drepturile omului, compasiune și o înțelegere deplină a implicațiilor sociale, economice și a efectelor abuzului de droguri asupra sănătății. 

Provocările aduse de abuzul și traficul ilicit de droguri nu pot fi rezolvate în izolare de o singură regiune, sau o singură țară, de aceea ne alăturăm eforturilor de informare desfășurate în întreaga lume, cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate.

Consumul de droguri ilicite determină probleme grave de sănătate, dependența de drog, afectarea funcției cognitive, a capacității de a gândi clar, de a lua decizii și de a rezolva probleme, dar și boli de inimă și afecțiuni respiratorii, spun experții din cadrul INSP. Consumul de droguri crește riscul de contractare a unor boli infecțioase, precum HIV, hepatită B și hepatită C în situația în care drogurile sunt administrate folosind aceași seringă și/sau dacă nu se protejează în timpul actului sexual. 

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza afecțiunilor cauzate de consumul de droguri, deoarece acestea pot afecta pe oricine, fie direct prin consum, fie indirect, prin impactul asupra familiilor, comunităților, instituțiilor și afacerilor. De asemenea, consumul de droguri duce la expunerea oamenilor la fenomenul violenței legată de droguri și la consecințele acesteia.

Disponibilitatea drogurilor rămâne ridicată la nivelul tuturor tipurilor de substanțe, iar amploarea și complexitatea producției de droguri ilegale în Europa continuă să crească. În Raportul mondial privind drogurile al Națiunilor Unite din 2023 se estimează că în anul 2021, la nivel mondial, una din 17 persoane cu vârsta de peste 15 ani a utilizat în ultimul an o substanță ilegală, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 23% în ultimii zece ani. 

Populația tânără, pondere mai mare a consumului 

Potrivit Raportului Național privind Situația Drogurilor din 2022 realizat de Agenția Națională Antidrog, în România, aproximativ 10,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții, iar 6% au consumat în ultimul an. S-a observat o pondere mai mare a consumului de-a lungul vieții la populația tânără cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, în comparație cu populația generală.

Sursa: https://insp.gov.ro/2024/06/26/26-iunie-ziua-internationala-de-lupta-impotriva-abuzului-si-traficului-ilicit-de-droguri-2/

Eforturile de combatere a abuzului de droguri în România includ programe de reducere a riscurilor, inițiative de prevenire și acțiuni sporite de aplicare a legii care vizează traficul de droguri. Aceste eforturi urmăresc să abordeze atât consecințele asupra sănătății, cât și cele sociale ale consumului de droguri în țară.

„Întrucât problema mondială a drogurilor afectează milioane de oameni, combaterea piețelor ilicite de droguri necesită solidaritate globală, cooperare și construirea consensului între decidenți la nivel internațional”, a transmis INSP cu această ocazie. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe