Newsflash
ACTUALITATE Știri

430 de români, transplantați în ultimii 10 ani cu celule stem hepatopoietice de la donatori neînrudiți

de Magdalena Tănăsescu - sept. 15 2023
430 de români, transplantați în ultimii 10 ani cu celule stem hepatopoietice de la donatori neînrudiți

De la înființarea Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, un număr de 430 de pacienți români au beneficiat de transplant, donatorii fiind persoane cu care nu a existat un grad de rudenie.

Anunțul a fost făcut, vineri, în cadrul unei conferințe de presă care marchează Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, sărbătorită în acest an pe data de 16 septembrie. 

În prezent, există 41 de pacienţi români care nu au donator compatibil. Din acest motiv, este esențial să creştem numărul donatorilor înscrişi în Registru din toate zonele ţării, mărind astfel şansele de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de boli hematologice severe. În Bucureşti, în noaptea de 16 spre 17 septembrie, clădirea Primăriei Capitalei va fi iluminată în culorile Zilei Mondiale a Donatorilor de Măduvă”, a afirmat Traian Laurian Arghişan, directorul Registrului.

Potrivit acestuiadonatorii potenţiali înscrişi sunt reprezentanţi în mod echilibrat în cadrul segmentelor de vârstă. Cel mai bine reprezentaţi sunt bărbaţii cu vârsta 26-35 de ani şi 36-45 ani. Cei mai mulţi potenţiali donatori înscrişi sunt din Oradea, Bucureşti, Timişoara, Arad, Olt și Galaţi. 

Conform statisticilor, aproximativ 30% dintre pacienţii români nu au donatori identificaţi, registrul efectuând servicii de căutare pentru 2.219 pacienți străini. 

În lume, la fiecare 3 minute, un om este diagnosticat cu cancer de sânge, iar singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. 

Înscrierea în Registru se poate face prin două metode: offline, la un Centru al donatorilor, și online, de oriunde din lume, fără a mai fi nevoie de o deplasare până la un centru. Până în prezent, 3.759 de persoane s-au înscris online, numărul total de donatori potențiali fiind de 96.921.  

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe