Newsflash
ACTUALITATE Știri

Arginina „hrănește” boala canceroasă

de Magdalena Tănăsescu - iun. 29 2023
Arginina „hrănește” boala canceroasă

Arginina, un aminoacid implicat în sinteza proteinelor în organism, este un nutrient esențial pentru celulele canceroase, reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii Universității din Pittsburgh.

Ca urmare, „înfometarea” tumorilor prin privarea lor de arginină le-ar putea face mai vulnerabile, ajutând astfel răspunsul imun natural al organismului, susțin specialiștii de la Hillman Cancer Center în cercetarea publicată în revista științifică Science Advances și citată de site-ul medicool.ro.

După mai multe runde de malnutriție celulară, specialiștii au observat că acestea au început să sufere mutații pe măsură ce încercau diferite modalități de a-și asigura accesul la nutrientul necesar creșterii.

Este ca și cum ai avea un set de LEGO și ai încerca să construiești un model complex de avion, dar ai rămas fără piesele potrivite. Singurul mod prin care poți construi în continuare avionul este să modifici designul lui în așa fel încât să nu mai necesite piesele lipsă”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Dennis Hsu, într-un interviu pentru publicația SciTechDaily.

Nu toate mutațiile au funcționat. Pe măsură ce s-au acumulat în celulele maligne, genomul lor a suferit modificări importante, cum ar fi gene mutante și proteine deformate. Aceste modificări au ajutat sistemul imunitar să recunoască mai ușor celulele canceroase și să acționeze împotriva lor. Indirect, privarea celulelor tumorale de arginină a activat astfel răspunsul imun al organismului. 



 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe