Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihai Craiu: ce trebuie să știm despre căpușe în sezonul cald

de Florentina Ionescu - mai 31 2023
Dr. Mihai Craiu: ce trebuie să știm despre căpușe în sezonul cald

Pentru că se apropie o minivacanță în care mulți dintre noi vor petrece timpul în aer liber (la drumeție, în natură sau vor sta pe iarbă), doctorul Mihai Craiu face câteva recomandări în ce privește mușcătura de căpușă.

Odată cu bucuria și efectele pozitive ale interacțiunii cu natura vor apărea și unele mici riscuri pentru copiii noștri: mușcăturile de căpușe, a atras atenția dr. Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii. 

„Odată cu întâlnirea cu acestea (n.red. - căpușele) se vor întâmpla două lucruri - creșterea complet nejustificată a unor prescripții inutile de antibiotice și complicațiile unor tentative nereușite de îndepărtare a căpușelor atașate cu ajutorul unor tehnici «originale» provenite din mitologia urbană”, a scris medicul pediatru pe aceeași rețea socială

Ce trebuie să știe părinții despre căpușe și despre riscul de boală Lyme?

Iată câteva idei prezentate de medicul Mihai Craiu: 

1. Există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia – există chiar o hartă de la ECDC.

2. Jumătate din cazurile de boală Lyme sunt descrise acum vara, din iunie până în august. 

3. NU TOATE mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală! Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia, riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%, afirmă medicul. Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem. 

4. Doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore, și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%, explică medicul, citând Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases, ediția a patra din 2020. 

5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore. 

6. Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamănă cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile. 

„Când venim de la plimbare verificăm cu atenție pielea copilului. Căpusele atașate recent pot fi îndepărtate ușor cu tehnica adecvată. Nu dăm antibiotice «de spaimă» pentru orice incident cu risc aproape zero - adică scenariul relativ frecvent de capușă neangorjată, îndepărtată sub 24 ore!”, a conchis dr. Mihai Craiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe