Newsflash
ACTUALITATE Știri

Expoziție cu lucrări realizate de pacienţi ai unor spitale de psihiatrie

de Florentina Ionescu - aug. 16 2023
Expoziție cu lucrări realizate de pacienţi ai unor spitale de psihiatrie

Expoziţia „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” reuneşte peste 200 de lucrări de pictură, desene şi gravuri.

Aceste lucrări au fost realizate de copii şi adulţi, pacienţi ai unor spitale de psihiatrie şi elevi ai unei şcoli speciale din România. Expoziția se va deschide vineri, la ARCUB - Hanul Gabroveni, potrivit AGERPRES

Proiectul „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” se adresează unei audienţe mai largi, cu scopul de a se deschide şi de a deveni familiară cu modurile de expresie plastică a unei categorii de actori sociali cu totul speciali, persoanele diagnosticate cu tulburări psihice, susţinând ideea că arta poate conduce la o reducere a stigmatizării acestora şi la o creştere a incluziunii sociale. 

În cadrul expoziţiei de la ARCUB sunt incluse, de asemenea, lucrările Expoziţiei de Artă Psihopatologică OKAPI, realizate de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 19 ani care au participat la şedinţe săptămânale de art-terapie prin pictură susţinute de Asociaţia Entuziart la Şcoala Profesională Specială „Sfântul Nicolae” din Bucureşti.

Mai multe lucrări ale expoziţiei, selectate de istoricul de artă Eva Laantee Reintamm şi de directorul Kondas Centre (Viljandi, Estonia), Mari Vallikivi, vor fi incluse în proiectul „Hidden Worlds Expanding” parte din „Tartu 2024”. 

Colecţia „ART IN/SANE” urmează să intre într-un circuit internaţional, făcând vizibil patrimoniul cultural de artă psihopatologică din România. Totodată, inițiatorii programului pun accentul şi pe necesitatea unor politici publice coerente şi actuale, de sănătate mintală, precum şi a unor programe de îngrijire moderne incluzive.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 3 septembrie, la Sala Bolţilor de la demisolul Hanului Gabroveni, accesul fiind gratuit. 

Organizatori și parteneri

„ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion” este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Entuziart, Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Iamandescu” (Bălăceanca), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul de Psihiatrie „Voila” Câmpina, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Colecţia Prof. Dr. Constantin Enăchescu. 


Fotografie de la Steve Johnson: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tablou-pictura-desen-picta-1266808/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe