Newsflash
Internaționale

Cum arată viața după spitalizarea de COVID-19

de Florentina Ionescu - nov. 16 2020
Cum arată viața după spitalizarea de COVID-19

Un studiu recent arată efecte majore și îndelungate asupra sănătății persoanelor care au trecut printr-o infecție cu SARS-CoV-2.

Deces, respitalizare și probleme apărute în activitățile de zi cu zi, la locul de muncă, afectarea sănătății mintale și afectarea bugetului sunt doar câteva dintre aspectele observate în cazul multor pacienți care au fost tratați în 38 de spitale din Michigan, scrie www.sciencedaily.com.

pacienti cronici

Supraviețuirea după COVID-19 nu este lipsită de consecințe, mai ales dacă persoana a fost internată într-o unitate ATI, arată un studiu nou.

Acesta arată că în decurs de două luni după părăsirea spitalului, aproape 7% dintre pacienți au decedat, printre care mai mult de 10% dintre pacienții care au fost tratați în secțiile de terapie intensivă. 15% dintre persoanele cu COVID-19 au ajuns din nou în spital. Aceste informații provin de la peste 1.250 de pacienți tratați în 38 de spitale din Michigan în primăvara și vara acestui an, când statul american a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Cercetătorii au intervievat 488 dintre pacienții care au supraviețuit infecției cu SARS-CoV-2, prin telefon, în apropierea termenului de 60 de zile de la spitalizare și au aflat efectele pe termen lung ale COVID-19. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în „Annals of Internal Medicine”.

„Aceste date sugerează că povara COVID-19 se extinde mult după spitalizare și afectează mult sănătatea. Costurile din sfera sănătății mintale, finanțelor pacientului și stării fizice pe care le are această boală în rândul supraviețuitorilor par să fie substanțiale”, a declarat dr. Vineet Chopra, de la Michigan Medicine, un centru medical academic din cadrul Universității din Michigan.

Efectele au fost de durată

Peste 39% dintre pacienții intervievați au spus că nu și-au reluat încă activitățile normale, la două luni după ce au fost externați din spital. 12% dintre pacienți au declarat că nu au putut să se îngrijească singuri sau la fel de bine ca înainte de COVID-19.

Aproape 23% au spus că au început să aibă dificultăți de respirație după ce au urcat scările. O treime dintre persoane au avut în continuare simptome asemănătoare cu cele ale COVID-19, iar mulți pacienți au continuat să aibă probleme în ceea ce privește simțul gustului și al mirosului.

Dintre persoanele care au avut locuri de muncă înainte de a lupta cu COVID-19, 40% dintre oameni au spus că nu au putut reveni la muncă, unii motivând că nu au putut reveni la serviciu din cauza stării de sănătate, iar alții motivând că și-au pierdut locul de muncă. Iar cei 26% de intervievați care s-au întors la serviciu au declarat că au fost nevoiți să muncească mai puține ore sau că și-au redus îndatoririle la locul de muncă, din cauza stării de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe