Newsflash
ACTUALITATE Știri

Mediul familial, principalul factor al obezității la copii

de Magdalena Tănăsescu - oct. 6 2023
 Mediul familial, principalul factor al obezității la copii

Până în 2030, aproape 500.000 de copii vor suferi de obezitate în România, iar principalul factor al acestei probleme de sănătate îl reprezintă mediul familial.

Într-un comunicat remis redacției, Alexandra Alexandru, dietetician – nutriționist, precizează că obezitatea infantilă constituie o problemă de sănătate publică în expansiune la nivel global, iar România nu face excepție. 

„Cauzele obezității infantile pot avea și componente congenitale, începând chiar din momentul nașterii sau chiar din perioada prenatală. Totuși, principalul factor cauzal al obezității la copii îl reprezintă mediul familial. Copiii nu au capacitatea de a decide singuri ce consumă în timpul meselor, iar responsabilitatea acestei alegeri revine părinților. Din păcate, schimbările sociale din ultimii ani, lipsa timpului și ritmul de viață agitat au dus la diminuarea importanței mesei gătite acasă, la promovarea consumului de alimente fast-food și la creșterea unui tip de alimentație nesănătoasă și dezorganizată. Această problemă afectează nu doar familiile cu resurse financiare mai reduse, ci și pe cele mai privilegiate din punct de vedere economic”, avertizează Alexandra Alexandru.  

Potrivit acesteia, un alt factor contribuitor la obezitatea infantilă este absența unui program de mese regulat și neglijarea unei alimentații sănătoase, preparate în mod controlat acasă, dar și tendința de a-i lăsa pe copii să-și gestioneze bugetul pentru alimente în timpul programului școlar.

În ultimele patru decenii, obezitatea infantilă a devenit o problemă globală, în creștere alarmantă. Există aproximativ 124 de milioane de copii diagnosticați cu obezitate în întreaga lume, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global.

Estimările Federației Mondiale a Obezității arată că, în absența unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe