Newsflash
OPINII

Empatie, înainte de altceva

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 14 2022
Empatie, înainte de altceva

Trăim vremuri dificile. A fost un an greu, este un an greu, va fi un an greu. Doar lipsa empatiei ne mai lipsește!

Profesorul Alexandru Vlad Ciurea scria într-un articol publicat în 7 ianuarie 2021: „Există o vorbă veche în popor: «Fiecăruia, după sufletul lui!». O variantă a acestei zicale este și aceasta: «După faptă, și răsplată!». Dincolo de admiraţia pe care o am pentru proverbele noastre, aceste cuvinte se constituie de fapt într-un mod de funcţionare pentru fiinţa socială. Sau, dacă vreţi, pentru cetăţean, dacă vorbim despre viaţa noastră în cetate”. Așa începe articolul „Să facem o cură de empatie!”. Am amintit și eu mâhnirea mea cu privire la lipsa empatiei.

Nicio societate nu poate funcţiona fără reguli. Niciun sistem nu poate să prevină haosul fără principii și fără disciplină. Există ordine de ministru, decizii, hotărâri de guvern, ordonanţe (fie acestea și de urgenţă), legi – acte normative pe care trebuie să le respectăm. Obligatoriu! Cu toate acestea, aflându-ne la aproape 24 de luni de la debutul uneia dintre cele mai mari crize din istorie (și nu doar din istoria noastră, a celor care o trăim acum), gândul potrivit ar fi fost: cum să facem să ajutăm colegii și nu să le producem probleme și mai mari (respectând ceea ce este cu adevărat obligatoriu de respectat)? Dacă cititorul s-ar gândi că mă refer direct și strict la sistemul de sănătate, s-ar înșela. Sunt multe sisteme și sunt mulţi colegi care ar avea nevoie de susţinere, în toate domeniile.

„Să nu mai treci pe aici”

Citez din Wikipedia: „Empatia este capacitatea de a recunoaște și, într-o oarecare măsură, de a împărtăși sentimentele [cum ar fi tristeţea sau fericirea] care sunt experimentate de către o altă fiinţă, chiar dacă aceasta nu le exprimă explicit”. Pare o definiţie care se referă strict la persoane. Da. Doar că sistemele includ persoane în diferite forme de organizare.

În articolul său, profesorul Ciurea le adresează cetăţenilor un îndemn la empatie, spunând: „(…) Astăzi vreau să mă opresc asupra unui aspect poate prea puţin înţeles. Este normal să avem așteptări de la politicieni și de la conducătorii instituţiilor statului. Îi plătim bine ca să ne facă viaţa mai bună. Dar în orice stat sunt prezente două forţe care doar dacă sunt complementare își ating scopul de creștere a bunăstării și calităţii vieţii. Acestea sunt forţa instituţiilor și forţa cetăţenilor”.

Cetăţenii, acţionând împreună și opunându-se dezbinării din ultimii 32 ani, ar putea contribui mult la binele societăţii (nu doar medicale). Ianuarie 1990, martie 1990, iunie 1990 și multe alte momente au rămas într-o negură și o atmosferă pe care o putem defini drept malignă, cu urmări ce încă nu au pierit (apropo, mă îndreptam în acele zile către Spitalul Colţea și am scăpat la limită de agresivitatea câtorva „cetăţeni” nemulţumiţi că port barbă și că nu le prezint instantaneu „actele la control”, spunându-mi în final, răstit: „Să nu mai treci pe aici!”).

Poate că anii cei mai grei au trecut; nu știm sigur ce va mai urma. Dacă astăzi poate că nu este foarte clar ceea ce am dorit să spun, în numărul viitor am să discut un aspect legat mult mai direct de sfera medicală, de necesitatea bunei funcţionări în condiţii de legalitate și corectitudine, excedând puţin „litera legii”, în necesitatea de a ţine cont de întreg, și nu doar de unele aspecte care vizează interesul personal (fie acesta și instituţional).

 

 

 

ETICHETEempatiemedici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe