Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Sinuciderea asistată

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 23 iulie 2021

Avem, de multe ori, pe patul de spital, pacienţi care suferă de boli grave pentru care oricât ne-am strădui, realizăm că eforturile noastre sunt în zadar.

Poate că unii dintre medici s-au gândit „de ce nu îi curmăm suferinţa, dacă tot avem dovezi că șansele de refacere sunt minime?”. Multe ţări europene au început să adopte o legislaţie ce le permite oamenilor să își pună capăt zilelor cu ajutorul profesioniștilor din domeniul medical.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a avut și ea numeroase procese în care diferite entităţi statale au fost acuzate că nu iau măsuri pentru a face ceva în privinţa acestor oameni.

        Subiectul este unul sensibil. Cum legislaţia noastră nu permite acest lucru, dacă avem intenţia, în mod total greșit, să-i sugerăm pacientului că poate a lege să își pună capăt zilelor fără ajutorul nostru, comitem infracţiunea de determinare sau înlesnire a sinuciderii.

        Potrivit Noului Cod Penal, determinarea sau înlesnirea actului de sinucidere a unei persoane, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepsește cu închisoarea de la trei la șapte ani. Dacă faptele au fost urmate doar de o încercare a sinuciderii, limitele de pedeapsă se vor reduce la jumătate.

        Dar ce înseamnă expresiile „a determina” sau „a înlesni”? Practic, ori îl convingem pe pacient să o facă, ori îi punem la dispoziţie mijloacele necesare (îi deschidem un geam care este încuiat, îi punem la dispoziţie o substanţă otrăvitoare, și lista poate continua).

        În plus, legea face distincţie între pacienţii cu discernământ alterat, diminuat, ori chiar fără discernământ. Dacă fapta va fi comisă împotriva unui minor cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani (discernământ diminuat), pedeapsa este cuprinsă între cinci și zece ani de închisoare.

        Fapta va fi și mai gravă și se va pedepsi cu privare de libertate între 10 și 20 de ani, dacă va fi comisă împotriva unui minor care nu a împlinit 13 ani ori faţă de o persoană ce nu era aptă să își dea seama de consecinţele faptelor sale (alienat mintal, debil și așa mai departe).

        Ca să închei, poate ar trebui să ne amintim și de Hipocrate, care ne învăţa să nu prescriem tratamente ce conduc la moartea pacientului. Este dificil să gestionăm astfel de situaţii, dar cu siguranţă viaţa este cel mai de preţ lucru pe care îl avem, iar responsabilitatea noastră este aceea de a ajuta oamenii, indiferent de câte șanse de reușită are tratamentul aplicat.

Etichete: sinucidere asistata eutanasiere legislatie lege eutanasie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.