Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 10.000 de persoane au fost evaluate pentru riscul de DZ tip 2

de Florentina Ionescu - iul. 1 2024
Peste 10.000 de persoane au fost evaluate pentru riscul de DZ tip 2

Un proiect pilot derulat recent în farmaciile din țara noastră, susținut de Forumul Român de Diabet, a ajuns la final. Inițiatorii săi prezintă rezultatele finale.

Peste 10.000 de persoane au fost evaluate în cadrul acestui proiect, dintre care 22% prezintă risc mare și foarte mare de a dezvolta diabet zaharat (DZ) de tip 2, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) anunță azi rezultatele obținute la finalul proiectului pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2. Proiectul a fost susținut de Forumul Român de Diabet și s-a derulat în farmaciile din toată țara. 

Chestionar de evaluare pentru evaluarea riscului de DZ tip 2

Lansat cu scopul de a contribui la prevenția și depistarea precoce a acestei afecțiuni, proiectul pilot a urmărit identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare, precum și derularea de acțiuni de informare în ceea ce privește prevenția acestei afecțiuni. Astfel, prin intermediul farmaciilor care s-au alăturat demersului în mod voluntar, 10.066 de persoane au fost evaluate în cadrul proiectului desfășurat la nivel național. 

Rezultatele proiectului arată că 31,6% dintre persoanele evaluate prezintă un risc minim, un procent semnificativ de 28,8% se confruntă cu un risc ușor ridicat, iar 17,4% au un risc moderat. Mai îngrijorător este faptul că 15,4% dintre persoane prezintă un risc mare, iar 6,7% au un risc foarte mare de a dezvolta diabet zaharat. Aceste cifre subliniază importanța implementării unor programe de prevenție eficace, care să ajute la reducerea riscului în rândul populației și la promovarea unui stil de viață echilibrat.

„În România, prevalența diabetului zaharat tip 2 este în continuă creștere, iar cifrele alarmante pot fi reduse printr-o bună informare și educare a populației. Prin intermediul proiectului, au fost identificate persoanele la risc și au fost oferite recomandări legate de prevenția instalării acestei afecțiuni. Implicarea colegilor farmaciști a fost esențială, datorită contactului direct cu comunitatea și a abordării individualizate. Astfel de campanii de sănătate publică contribuie la reducerea incidenței diabetului zaharat”, a declarat farm. Florina Bonifate, secretar general la Colegiul Farmaciștilor din România. 

E nevoie de mai multe inițiative similare 

„Ne-am dorit în primul rând să transmitem un mesaj legat de prevenția acestei afecțiuni. Proiectul pilot a fost un succes prin numărul mare de persoane evaluate, dar și prin acoperirea la nivel național pe care proiectul a avut-o datorită implicării farmaciilor. Persoanele au aflat informații despre cum pot reduce riscul și care sunt măsurile necesare în acest sens. Interesul oamenilor a reprezentat de asemenea un indicator al necesității derulării unor astfel de proiecte”, a declarat Cătălina Pintea, Președinte, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România.

 

Prevenția diabetului zaharat este un obiectiv care are nevoie de mai multe inițiative similare și contribuția tuturor actorilor care pot îmbunătăți accesul la informare sau care pot dezvolta proiecte care vizează educația în rândul publicului larg. Astfel de inițiative sunt esențiale pentru reducerea incidenței bolii și pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv la Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente. 

Date despre studiu

Pentru calcularea nivelului de risc au fost prelucrate datele din chestionarele aplicate în farmacii persoanelor de peste 18 ani, din toată țara, nediagnosticați deja cu diabet. 60% dintre respondenți sunt femei, 34% au vârsta de până în 45 de ani. Cei mai mulți dintre respondenți, respectiv 57,2% declară că nu au rude apropiate diagnosticate cu diabet zaharat și 63,5% au declarat că fac sport cel puțin 30 de minute zilnic. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe