Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sondaj: 27% dintre români nu consumă legume zilnic

de Magdalena Tănăsescu - aug. 30 2023
Sondaj: 27% dintre români nu consumă legume zilnic

Mai mult de un sfert dintre români (27%) nu consumă legume în fiecare zi, iar 52% mănâncă doar o porție pe zi, potrivit unui sondaj Masmi efectuat la comanda unei companii ce are în portofoliu produse alimentare și băuturi.

Conform sondajului solicitat de Nestlé, doar 21% dintre locuitorii țării noastre consumă zilnic 2-3 porții de legume la principalele mese ale zilei. În plus, numai 2 din 10 români consideră că servesc mese echilibrate în cea mai mare parte a timpului. 

Opțiunile alimentare sănătoase sunt percepute ca fiind mai costisitoare de către 46% dintre respondenți, ceea ce reprezintă cea mai importantă barieră în calea unei alimentații sănătoase. Aproape la fel de important este și lipsa timpului, 30% dintre români considerând că acest lucru îi împiedică să urmeze o alimentație sănătoasă. Peste jumătate (55%) dintre participanții la studiu spun că pregătirea meselor sănătoase durează mai mult. 

Din sondaj reiese, totodată, faptul că 26% dintre români nu știu, de fapt, ce reprezintă o alimentație sănătoasă, iar doar 20% spun că nu le place neapărat gustul alimentelor mai sănătoase.

„Acum, la cumpăna dintre vară și toamnă, suntem în plin sezon de legume și fructe proaspete, gospodinele pregătesc conservele de iarnă, vedeta fiind tradiționala zacuscă. O zacuscă cu ciuperci sau cu fasole, consumată cu pâine integrală poate fi, dacă vreți, un exemplu de VeggiePorție tradițională. Fie că ești omnivor, vegetarian, vegan sau flexitarian, VeggiePorția te ajută să pregătești mese echilibrate exclusiv din alimente de origine vegetală, care îți asigură toți macronutrienții de care ai nevoie (proteine vegetale, carbohidrați buni, grăsimi), precum și o bună parte din micronutrienți (vitamine și minerale)”, a declarat Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție și Comunicare Internă Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Studiul menționat prezintă și o tendință de creștere a consumului de fructe și legume. Aproximativ o treime dintre români declară că au crescut frecvența de cumpărare a fructelor și legumelor, fie pentru că sunt mai accesibile ca preț față de produsele animale, fie din dorința de a mânca mai sănătos. 

Experții recomandă consumul a cel puțin 5 porții (sau 400 g) de fructe și legume pe zi. O alimentație bogată în fructe și legume este legată de un risc redus de apariție a diferitelor boli. 

„Fructele și legumele congelate pot chiar reține mai multe vitamine și minerale și pot ajuta oamenii să facă economii. O alimentație sănătoasă, preponderent vegetală, are și un impact mai redus asupra mediului decât carnea și alte alimente de  originale animală. În general, producția de fructe și legume emite mai puține gaze cu efect de seră în comparație cu produsele de origine animală, până la de 10-50 de ori mai mici”, se mai spune în sondaj. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe