Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Mihail Pautov: Cum fixezi corect masca chirurgicală ca să nu te sufoci

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 20 mai 2020, ora 12:15

Medicul Mihail Pautov a postat pe Facebook un clip video în care prezintă modul corect de utilizare a măștii chirurgicale. Medicul precizează că aceasta poate fi utilă doar atunci când eşti bolnav şi vrei să-i protejezi pe cei din jur.

Cunoscutul medic specialist în Chirurgie Generală, asistent de cercetare de la Institutul Clinic Fundeni, dr. Mihail Pautov a afirmat că măștile nu ne protejează pe noi, cei care o purtăm, ci se folosește ca să-i protejăm pe ceilalți.

masca chirurgicala
Sursă imagine: Pixabay

 

„Nu trebuie să purtăm masca pe stradă, în parc sau în locuri deschise. Masca se poartă în locurile închise, în transportul în comun, la muncă sau în supermarket. Acolo unde este loc închis și avem șanse mai mari de a intra în contact cu alți oameni. Purtăm această mască tocmai pntru a-i proteja pe ceilalți. Aceasta nu ne protejează pe noi, cei care o purtăm”, a precizat dr. Mihail Pautov.

Pentru a limita răspândirea infecțiilor, atunci când suntem bolnavi, medicul spune că masca trebuie purtată cu partea colorată în exterior și cu banda metalică în zona nasului. Iar materialul măștii trebuie să fie întins pe toată suprafaţa, de sub ochi, până sub bărbie.

„Masca se întinde și se trage peste nas și peste bărbie, pentru că funcționează ca o parașută care captează o mare parte din salivă și din picături care pot ieși din gura noastră atunci când vorbim”, a explicat medicul.

Acesta menționează că dacă ne simțim sufocați, putem să modelăm masca în așa fel încât să obținem mici spații prin care noi să putem respira – spații prin care aerul să pătrundă cu ușurință din toate părțile.

Dr. Mihail Pautov a mai precizat că virusul nu circulă prin mască și că aceasta este recomandată persoanelor simptomatice și celor bolnave.

„Atunci când respiri, «fața măștii» trebuie să stea nemișcată. Aerul va patrunde mereu prin spațiul din jurul măștii și o folosim doar pentru scopul de a capta picăturile de salivă care ies din gură. Nicidecum pentru a filtra aerul car-l respirăm”, a adăugat acesta.

Etichete: dr. Mihail Pautov masca chirurgicala medici Virus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.