Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

FABC a marcat pe 12 mai Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 13 mai 2021, ora 17:54

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian a fost stabilită în 2013 de un grup de lideri care făceau parte din organizațiile care militau pentru combaterea acestei boli. Ea a fost stabilită în data de 8 mai și este una dintre zilele mondiale în care se dorește creșterea gradului de conștientizare în lupta împotriva cancerului ovarian.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer ( FABC) a transmis cu această ocazie un mesaj amplu, pentru a marca Ziua mondială pentru lupta împotriva cancerului ovarian, amintind că această boală poate avea o supraviețuire de până la 94%, însă este important ca femeile să știe care sunt acele simptome care ar trebui să le trimită la medic. 

cancerul ovarian cifre romania

Cancerul ovarian poate avea o supraviețuire de până la 94% dacă este depistat în primul stadiu, dar de cele mai multe ori este depistat târziu, fapt care reduce drastic șansele de supraviețuire, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Spre deosebire de alte tipuri de cancere la femei, pentru care s-au dezvoltat programe de screening și diagnosticare precoce, așa cum este cancerul de sân și cel de col uterin, pentru cancerul ovarian nu se poate face o astfel de detectare timpurie și multe cazuri sunt diagnosticate târziu.

Cancerul ovarian are cea mai ridicată rată a mortalității dintre toate cancerele ginecologice, de aceea, cunoașterea simptomelor este extrem de importantă și poate salva vieți.

Pe 12 mai, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a marcat Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian.

În România, anul trecut, 1.909 de femei au fost diagnosticate cu cancer ovarian și 1.121 au murit din cauza acestei boli.

Cancerul ovarian nu este un diagnostic singular, ci mai degrabă este un termen-umbrelă pentru mai mult de 30 de tipuri de cancer care afectează ovarele, trompele uterine și cavitatea peritoneală.

Cele mai frecvente simptome sunt:

 • Balonare persistentă: abdomenul rămâne crescut în dimensiune câteva zile;
 • Probleme de alimentație – senzația de sațietate se instalează rapid;
 • Durere – în zonele pelvine sau abdominale;
 • Urinări frecvente și urgente;
 • Oboseală extremă/persistentă;
 • Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate;
 • Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei. 
cezar irimia
Cezar Irimia

 

„Dacă aveți aceste simptome, adresați-vă de urgență medicului de familie sau medicului ginecolog. Lăsați deoparte teama de un diagnostic așa grav. Cancerul ovarian depistat în primul stadiu poate avea o rată de supraviețuire de 94%. În stadiul IV, rata de supraviețuire este de doar 17%. Cel mai bine este să vă prezentați din timp la medic”, a spus Cezar Irimia, președintele FABC.

Infografic_Ovarian_JPG

Investigațiile sunt multiple 

Diagnosticul de cancer ovarian se pune în urma unor investigații combinate: control ginecologic, ecografie transvaginală sau pelvină, test de sânge CA-125, uneori PET-CT și biopsia. Este important de știut ca testul Babeș Papanicolau (PAP) nu are niciun rol în diagnosticul cancerului ovarian. 

Identificarea mutațiilor genetice 

Mutațiile genetice joacă un rol important în apariția acestui tip de cancer, între 10% și 15% din cazurile de cancer ovarian având mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2.

Identificarea acestora permite evaluarea prognosticului și luarea unor decizii terapeutice de către medicii oncologi, astfel încât pacientele să beneficieze de o terapie personalizată, adaptată la tipul de cancer de care suferă, pe baza analizei genetice.

Cancerul ereditar reprezintă un mod de transmitere a informațiilor genetice. În situația în care un membru al familiei este diagnosticat cu cancer ovarian sau de sân și este identificată o mutație, există un risc crescut ca aceasta să se transmită ereditar.

Pentru astfel de cazuri există paneluri multigenice (teste de identificare a mutațiilor) recomandate de ghidurile internaționale care oferă informații complete și fiabile pacienților și familiilor acestora. 

sunt femei care nu au auzit de cancer ovarian

Coaliția mondială pentru cancerul ovarian” a făcut recent un studiu la nivel internațional pe 1.500 de femei care trăiesc cu cancer ovarian și a constatat că 9 din 10 femei au avut mai multe simptome înainte de diagnostic, dar, în același timp, 2 femei din 3 nu auziseră de cancer ovarian sau nu știau nimic despre el înainte de diagnosticare.

Înțelegerea simptomelor și prezentarea din timp la medic poate salva vieți în cancerul ovarian, conchid reprezentanții FABC.

Etichete: cancer ovarian avansat cancer ovarian campanie cancer ovarian diagnostic cancer ovarian ziua mondiala cancer ovarian cezar irimia federatia asociatiilor bolnavilor de cancer FABC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 160 de lei
 • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.