Acasă » ACTUALITATE » Știri
Federația „Solidaritatea Sanitară” cere suspendarea malpraxisului și imunitate pentru profesioniștii din Sănătate

Sindicatul solicită suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului, introducerea imunității profesioniștilor din sănătate și prelungirea perioadei de valabilitate a polițelor de asigurare.
Unul dintre motivele pentru care reprezentanții federației cer aceste măsuri este faptul că în perioada stării de urgență și a stării de alertă, personalului medical i-a fost / îi este schimbat locul de muncă, deseori fără a se ține cont de specializarea acestuia.
Un exemplu sunt situațiile în care un număr mare de profesioniști din sănătate au fost / sunt obligați să lucreze în alte specialități decât cele deținute sau să desfășoare activități de diagnostic, îngrijire și tratament din alte specialități.
Un alt motiv invocat este „doza mare de incertitudine specifică pandemiei COVID-19, accentuată în cazul diagnosticului, îngrijirii și tratamentului pacienților COVID-19 și suspecți”.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită Guvernului, Ministerului Sănătății și Parlamentului inițierea în regim de urgență a unui proiect de lege/ unei ordonanțe de urgență pentru modificarea legii 95/2020 în privința regulilor aplicabile malpraxisului profesional pe întreaga durată a pandemiei COVID-19 (inclusiv retroactiv).
Modificările introduse prin acest proiect de lege trebuie să aibă următoarele efecte, spun reprezentanții federației:
- Suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19 pentru toți profesioniștii din sănătate.
- Introducerea imunității profesioniștilor din sănătate pentru toate acuzațiile ce vizează activitatea profesională desfășurată pe întreaga durata a pandemiei COVID-19.
- Prelungirea perioadei de valabilitate a polițelor de asigurare proporțional cu perioada de suspendare a prevederilor aplicabile malpraxisului profesional, respectiv suspendarea obligației de încheiere a asigurării de malpraxis (prevăzută de art. 667, alin. 1 din legea 95/2006) pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19.
„Ne exprimăm disponibilitatea de a sprijini instituțiile abilitate pentru transpunerea corectă a acestor prevederi în textul de lege”, se arată în comunicatul de presă.
Documentele înaintate celor patru instituții pot fi consultate la acest link.