Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tratament cu plasmă hiperimună pentru pacienții cu coronavirus de la Sibiu

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 20 mai 2020, ora 10:49

Pacienţii cu coronavirus din Secţia Clinică ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu vor fi trataţi cu plasmă hiperimună.

Potrivit unui comunicat de presă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu a primit avizul Ministerului Sănătății (MS) pentru includerea Secției Clinice ATI în programul de tratament monitorizat al pacienților critici cu COVID -19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecați.

tratament cu plasma
Sursă imagine: Pixabay

 

De asemenea, secția a fost inclusă și în Studiul de eficiență al aceluiași tratament.

„Ne bucurăm că solicitarea noastră către Ministerul Sănătății a fost aprobată rapid și că putem demara acest tip de tratament, cu atât mai mult cu cât secția ATI este pregătită atât din punct de vedere tehnic cât și profesional pentru a efectua astfel de proceduri”, declară conf. univ. dr. Mihai Sava, medic șef al Secției Clinice ATI a SCJU Sibiu.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectați cu coronavirus (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă prin semnarea consimțământului informat și care se încadrează în criteriile stabilite prin ORDINUL nr. 654 din 22 aprilie 2020, emis de Ministerul Sănătății.

„Deja medicii noștri din toate secțiile implicate în tratarea pacienților cu coronavirus au avut rezultate excelente, dovadă numărul mare de pacienți vindecați, și sperăm ca acest tratament să crească șansele pacienților în stare gravă, aflați în secția ATI. Facem un apel către toți pacienții vindecați de COVID-19 să doneze plasmă, existența acesteia fiind acum elementul decisiv pentru derularea tratamentului”, declară conf. univ. dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Conform sursei citate, SCJU Sibiu a primit recent, spre folosință gratuită, timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză.

Echipamentul a fost instalat în data de 30 aprilie, la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu.

Ulterior, a avut loc prima procedură de colectare de plasmă umană hiperimună de la un pacient COVID-19 vindecat, donatorul fiind un bărbat de 33 ani, din Sibiu, infectat cu coronavirus și vindecat de medicii din cadrul spitalului. 

Etichete: plasma convalescenta covid-19 donatori ministerul sanatatii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.