Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Tratament nou pentru leucemia mieloidă acută

de Dr. Mariana MINEA - aug. 4 2023
Tratament nou pentru leucemia mieloidă acută

FDA aprobă quizartinib pentru tratamentul adulţilor din SUA cu leucemie mieloidă acută purtători ai mutaţiei FLT3-ITD. De asemenea, FDA aprobă testul LeukoStrat CDX FLT3 pentru depistarea acestei mutaţii.

Medicamentul quizartinib va fi administrat ca medicament de primă linie pacienţilor cu leucemie mieloidă acută, în combinaţie cu chimioterapia standard – ciclu de inducţie cu citarabină și antraciclină, urmat de consolidare cu citarabină – și, ulterior, ca terapie de menţinere.

Aproximativ un sfert dintre pacienţii cu leucemie acută mieloidă prezintă mutaţia FLT3-ITD. Proteina FLT3 este un receptor de tirozinkinază prezent pe celulele stem hematopoietice. Tipul wild FLT3 susţine supravieţuirea, creșterea și diferenţierea celulară, în timp ce mutaţia ITD (internal tandem duplication), pe care o ţintește medicamentul, se asociază cu un risc mai mare de recividă și cu o supravieţuire de durată mai scurtă.

Aprobarea s-a bazat pe studiul de fază 3 QuANTUM-First, randomizat, care a urmărit peste 500 de pacienţi cu această mutaţie. Mediana supravieţuirii generale în rândul pacienţilor trataţi cu chimioterapie a fost de 31,9 luni pentru grupul care a primit și quizartinib, respectiv de 15,1 luni pentru grupul care a primit placebo (doar chimioterapie). Medicamentul nu este indicat ca monoterapie de menţinere după transplantul alogen cu celule stem hematopoietice.

Prin program special

Quizartinib prezintă printre efectele adverse lungirea intervalului QT, riscul de torsadă a vârfurilor și stop cardiac, motive pentru care va fi disponibil doar în cadrul unui program special. Cele mai frecvente reacţii adverse întâlnite în cadrul studiului au fost limfopenie (60%), hiposodemie (59%), hipoalbuminemie (53%), hipofos­fatemie (52%), creșterea nivelului fosfatatzei alkaline (51%), hipomagneziemie (44%), neutropenie febrilă (44%), diaree (42%). Dintrepacienţii care au primit quizertinib 11,3% au decedat în cursul studiului, respectiv 9,7% dintre cei care au primit placebo, majoritatea prin cauze infecţioase.

În 2019, Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite respingea quizartinib pentru tratamentul în monoterapie (deci, fără asocierea cu chimioterapie) al adulţilor cu leucemie mieloidă acută recidivată sau refractară cu mutaţie FLT3-ITD. Majoritatea membrilor comisiei de oncologie au considerat că riscurile tratamentului depășeau beneficiile, potrivit rezultatelor obţinute într-un studiu precedent, QuANTUM-R.


Notă autor:

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/994618?src=

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe