Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Biomarker care detectează precoce COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 7 mai 2021, ora 10:57

Cazurile severe de COVID-19 pot fi acum detectate la un stadiu foarte precoce, arată experții de la Universitatea din Zurich.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au identificat primul biomarker care poate prezice cu un grad mare de încredere care pacienți vor dezvolta simptome severe. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea tratamentului cazurilor severe de COVID-19, scrie medicalxpress.com

biomarker detectare precoce covid

Pentru a identifica și trata acești pacienți (care cedează în fața bolii sau suferă consecințe semnificative în ceea ce privește sănătatea pe termen lung) într-un stadiu incipient, este necesar un tip de instrument de măsurare, adică biomarkeri predictivi care pot recunoaște care pacienți se află la risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19, scrie sursa citată.

Primul biomarker care prezice severitatea bolii

O echipă de la Institute of Experimental Immunology din cadrul Universității din Zurich, în colaborare cu alți cercetători, a descoperit acum un astfel de biomarker – numărul de celule t naturale din sânge. Aceste celule reprezintă un tip de limfocite (globule albe din sânge) și sunt o parte a răspunsului imun precoce.

„Numărul de celule ucigașe naturale T din sânge poate fi folosit pentru a prezice cazurile severe de COVID-19 cu un grad înalt de certitudine – chiar și în prima zi petrecută de pacient în spital”, a declarat profesorul Burkhard Becher, cel care a condus echipa de cercetători.

Noul test de biomarkeri îi ajută pe clinicieni să decidă ce măsuri organizaționale și ce măsuri de tratament trebuie luate pentru pacienții cu COVID-19, cum ar fi transferul pe secțiile de ATI, frecvența cu care se măsoară oxigenul, tipul de terapie și începutul tratamentului.

„Biomarkerii predictivi sunt foarte utili pentru luarea acestor decizii. Ei îi ajută pe clinicieni să ofere pacienților care suferă de pe urma simptomelor severe cea mai bună îngrijire posibilă. Rezultatele noastre, totodată, fac posibilă investigarea noilor terapii împotriva COVID-19”, a declarat Stefanie Kreutmair, primul autor al acestui studiu.

Credit: Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels

Etichete: biomarkeri biomarker covid-19 studii covid celule t limfocite t

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.